StoryEditor

Štúdio k nemeckým voľbám: Aký dopad bude mať triumf Merkelovej na Európu?

25.09.2017, 08:20
V nemeckých voľbách dominovala Angela Merkelová. V exkluzívnom volebnom štúdiu na HNtelevízii sme vám priniesli reakcie osobností.

Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ostanú napriek značným stratám najsilnejším subjektom v Spolkovom sneme (Bundestag).

Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská strana, bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), získali v nedeľňajších voľbách spolu 33,0 percenta hlasov, čo je o 8,5 percenta menej v porovnaní s predošlými voľbami z roku 2013.

V našom volebnom štúdiu sme sa s hosťami pozreli na dopady nemeckých volieb nielen na Európu, ale aj na Slovensko.

Nemecké voľby (štúdio) 10:03 Špeciálne štúdio k nemeckým voľbám sa skončilo. Ďakujeme vám za pozornosť. 09:48 „Nedá sa povedať, že tieto výsledky sú veľkým prekvapením. Mierna nervozita na trhoch byť môže," tvrdí v štúdiu HNtelevízie hlavný ekonóm Tatrabanky Róbert Prega.  09:28 Niektoré otázky sociálnej politiky dokáže Merkelová odprezentovať lepšie ako šéf SPD Martin Schulz, tvrdí politológ. 09:21 Politológ hodnotí nemecké voľby „Pre miestnych politikov je to nová výzva, na ktorú možno neboli pripravení," hovorí politológ Radoslav Štefančík. 09:08 Nemecké strany na rozdiel od slovenských nehynú spolu so svojím lídrom „Nemecké strany na rozdiel od slovenským nehynú spolu so svojím lídrom, čiže CDU zostane aj keď pôjde Merkelová do politického dôchodku," povedal editor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka. 09:05 „Kým Merkelovej ľudia budú hovoriť o tom, že sa im podarilo obhájiť pozíciu, na druhej strane euroskeptici budú upozorňovať odliv Merkelovej voličov," hodnotí editor spravodajstva Ľuboslav Kačalka. 08:48 „Dalo by sa usúdiť, že Merkelová verí, že úspech Nemecka závisí od toho, ako bude úspešná Európa," hovorí Geist. 08:47 "Bol by som trochu opatrný" V súčasnej konštalácii by som bol trochu opatrný, odpovedá Geist na otázku, či jue Merkelová najlepšou voľbou pre Európu. 08:42 „CDU/CSU môže prijať tvrdšie stanovisko k migrácii „CDU/CSU môže prijať tvrdšie stanovisko k migrácii. V konečnom dôsledku to nebude záležať od Angely Merkelovej, ale od tlaku na tútu problematiku," tvrdí Geist. 08:35 Geist o výsledkoch volieb Nemecko by nebolo jedinou krajinou, kde by úspech pravice viedol k novým ideologickým myšlienkam, tvrdí Radovan Geist. 08:32 Volebné štúdio sa začína Prvým hosťom v štúdiu je Radovan Geist z EurActivu.

menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
28. apríl 2024 09:02