StoryEditor

Škoda predstavuje plány na elektrickú budúcnosť bez vodiča

12.09.2017, 16:05
Presne na obed predstavila na autosalóne vo Frankfurte Škoda Auto nielen svoju tohtoročnú najdôležitejšiu novinku.

Ide o SUV menom Karoq, ktorý je už pár dní možné predobjednávať aj na Slovensku. Druhým lákadlom českej značky je koncept elektrického SUV Vision E, ktorý naznačuje, ako by mohol vyzerať sériový elektromobil od Škody, plánovaný na rok 2020.

Koncern Volkswagen, ktorého je Škoda súčasťou, oznamuje na autosalóne vo Frankfurte ofenzívu na poli elektromobility. Prezentácia českej značky sa nesie v podobnom duchu.

„Pre značku Škoda sa už čoskoro stane elektromobilita neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. V globálnej rastovej stratégii podniku hrajú elektromobily kľúčovú rolu. Do roku 2025 bude mať Škoda v ponuke okrem plug-in hybridov aj päť čisto elektricky poháňaných vozidiel. Potom bude mať každý štvrtý na svete predaný automobil značky plug-in hybridný alebo čisto elektrický pohon,“ uviedli zástupcovia značky na autosalóne.

"​Jedným zo štyroch pilierov našej Stratégie 2025 je elektrifikácia. Už pre modelový rok 2019 uvedieme na trh model Superb s plug-in hybridným pohonom. V roku 2020 bude potom nasledovať náš prvý čisto elektrický model. Vo Frankfurte prezentujeme štúdiu Vision E, ktorá dáva konkrétnu predstavu, ako by prvý elektrický model mohol vyzerať,“ upresňuje predseda predstavenstva značky Bernhard Maier.

Súčasne bude škoda na základe modulárnej stavebnice pre elektrifikáciu vyvíjať ďalšie elektromobily. Tento vývoj prebieha paralelne so zavedením ďalších stupňov automatizovaného riadenia do sériovej výroby. „V budúcnosti bude vodič môcť svojmu autu zveriť stále viac úloh. Elektromobily značky disponujú základnou architektúrou, potrebnou k tomu, aby tieto v strednedobom a dlhodobom horizonte použiteľné funkcie mohli byť integrované do palubnej elektroniky,“ uviedla Škoda.

Škoda

​Vision E tak ponúka automatizované riadenie úrovne tri, to znamená, že je schopný jazdiť úplne samostatne, avšak pod dohľadom vodiča. V porovnaní s prevedením predvádzaným na svetovej premiére v Šanghaji bol predok zmodernizovaný, úprav sa dočkal aj infotainment vozidla.

Automobilka na frankfurtskom autosalóne oznámila tiež ceny špeciálnych verzií modelu Kodiaq. Prevedenie Scout a Sportline atakujú milión českých korún, čiže asi 38-tisíc eur.

„Model Škoda Kodiaq je už od uvedenia na český trh v roku 2016 veľmi úspešný. Ku dnešnému dňu evidujeme v Čeksej republike takmer 8500 prijatých objednávok, pričom viac ako 4500 vozidiel už našlo majiteľov,“ uviedol riaditeľ Škody pre Českú republiku Ľuboš Vlček.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 15:14