StoryEditor

Reťaze do povinnej výbavy

19.03.2006, 23:00

Kolotoč sa opäť roztáča. Po kauzách zimné pneumatiky, celoročné svietenie, reflexné vesty a ďalších sa teraz opäť dostáva k slovu návrh ďalšej vyhlášky s platnosťou od 1. apríla. Po schválení vládou by mala upraviť možnosť kontrol technického stavu vozidiel policajtmi a zároveň stanoviť, čo patrí do povinnej výbavy. Doplní tak podmienky na prevádzku automobilov.
Reflexné vesty sú určite užitočným doplnkom a proti povinnosti mať ich vo vozidle isto nikto súdny nebude namietať. Malo by však byť zakázané používanie vozidiel upravených v tuningovej dielni. Je otázne, či pre bezpečnosť premávky je lepšie tuningované auto v stopercentnom stave alebo pôvodná Lada s nesúmerne pôsobiacimi brzdami, ktorých účinok sa pri bežnej kontrole nedá zistiť.
Súčasťou povinnej výbavy by mali byť aj snehové reťaze. Nevedno, načo budú motoristovi z Podunajskej nížiny, ktorý nanajvýš prejde svojím autom z jednej dediny do druhej. Rozpaky vyvoláva aj návrh na povinné vybavenie vozidla pomôckami na opravy bežných porúch. Aj keď mnohí motoristi vozia už roky so sebou bežné náradie, ktovie, ako si po otvorení prednej kapoty poradí s elektronikou nežná slečna.

Čo bude musieť byť v povinnej výbave?
Lekárnička, homologizovaný výstražný trojuholník, náhradné koleso, kľúč na skrutky kolies, zdvihák, náhradné žiarovky na vonkajšie osvetlenie vozidla, elektrické poistky (po jednej z každého použitého druhu) a po novom aj lano na vlečenie vozidla, reflexná vesta a v čase od 15. októbra do 15. marca reťaze.
Podľa smernice ministerstva zdravotníctva musia byť v lekárničke dve skladané hydrofilné gázy, dezinfekčný roztok, resuscitačné rúško, izotermická polyesterová fólia, dve trojrohé šatky, jednorazové gumené rukavice, PVC rúška, hladká náplasť, presne špecifikované sterilné obväzy (šesť kusov), pružný elastický obväz, desať náplastí s vankúšikom a nehrdzavejúce nožničky. Odporúčajú sa tiež zatváracie špendlíky.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 04:08