StoryEditor

Volvo opäť zmodernizovalo úspešný offroad XC90

31.07.2006, 00:00

Len nedávno sme testovali mimoriadnu edíciu švédskeho offroadu Volvo XC90 a čoskoro sa do predaja dostane zlepšená verzia tohto SUV na rok 2007. Malo by to byť koncom mája nasledujúceho roka, pričom výrobu modernizovaného modelu už rozbehli.
Po uvedení v roku 2002 sa XC90 veľmi rýchlo etabloval ako úspešný model značky Volvo. Dokonca pre veľký záujem museli výrobu vo švédskom Torslande rozšíriť z pôvodných 50-tisíc až na 90-tisíc v roku 2005. Najväčším exportným trhom zostávajú i naďalej USA (okolo 50 percent produkcie), kým z európskych štátov patria k najväčším odberateľom Veľká Británia, Nemecko a Španielsko. Prvú päťku uzatvára Kanada.
Detailné modifikácie modelu 2007 akcentujú elegantný a dynamický vzhľad vozidla. Zmenila sa maska chladiča, nové sú nárazníky s farebne zladenými kontaktnými plochami, spomenuté predné reflektory a elegantnejšie sú štylizované zadné svetlá. Na dverách batožinového priestoru (nad výklenkom pre evidenčnú tabuľku) pribudla chrómovaná okrasná lišta. Všetky verzie inovovaného modelu Volvo XC90 majú farebne prispôsobené bočné ochranné lišty a vonkajšie kľučky dverí. Vo farbe karosérie sú lakované aj vonkajšie spätné zrkadlá. Novinkou v ponuke sú 18-palcové hliníkové disky.
Ponuku pohonných jednotiek rozširuje nový šesťvalcový benzínový motor predstavený už v novej generácii limuzíny Volvo S80. Celohliníkový agregát disponuje výkonom 175 kW (238 k), krútiaci moment je 320 Nm. Využíva najmodernejšie technické prvky a riešenia a spotrebou neprekračuje porovnateľné päťvalcové motory. Napriek relatívne veľkému objemu 3,2 litra má šesťvalec vonkajšie rozmery prakticky rovnaké ako doterajší päťvalec s objemom 2,5 litra. Vďaka kompaktnosti môže byť uložený naprieč, čím sa optimálne využívajú deformačné zóny a minimalizuje riziko, že pri čelnom náraze motor vnikne do priestoru kabíny. Všetky motory sa štandardne kombinujú so systémom stáleho pohonu všetkých kolies Instant Traction, využívajúcim elektronicky ovládanú multilamelovú spojku Haldex.
Ďalším novým bezpečnostným prvkom je systém BLIS, využívajúci miniatúrne kamery vo vonkajších spätných zrkadlách. Tie snímajú oblasť mŕtveho uhla zrkadiel a výstražné svetlá upozorňujú vodiča, ak sa v tomto priestore nachádza nejaký objekt, ktorý nie je viditeľný v spätnom zrkadle.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. máj 2024 10:01