StoryEditor

Legendárne Mini bude dlhšie

16.10.2006, 00:00

Po štarte novej éry vozidiel značky Mini prichádza prvá generačná zmena. Sprevádzajú ju nový vzhľad a úplne nová pohonná technológia.
Prvou zásadnou zmenou nového Mini Cooper je nárast rozmerov, najmä v prednej časti (prispôsobili ju rozmerom nových motorov), a rovnako musí splniť aj prísne bezpečnostné normy budúcnosti, vyžadujúce vyššiu ochranu chodcov. Model je tak teraz dlhší o 60 mm a Cooper S sa predĺžil o 61 mm. Na trh sa dostanú do konca tohto roka: Mini Cooper s atmosférickým motorom 1.6, s výkonom 88 kW (120 koní) a Mini Cooper S s motorom 1.6, ale s prepĺňaným turbodúchadlom, s maximálnym výkonom 128 kW (175 k). Oba sú spojené so 6-stupňovou prevodovkou. Automatická prevodovka umožní aj manuálne sekvenčne preraďovať pomocou tlačidiel na volante.
Základné Mini One s motorom 1.4 a výkonom 70 kW (95 k) spolu s naftovým Mini One D prídu na trh v prvej polovici roka 2007.
Dizajn exteriéru sa takisto mení, klasické okrúhle predné svetlomety sa posunuli mierne smerom von a ich integrálnou súčasťou sú teraz aj smerové svetlá, ktoré boli predtým samostatnými jednotkami. Najvýraznejšou zmenou v prednej časti je maska chladiča, ktorá je teraz celistvým kusom bez predošlej deliacej línie, tvorenej hornou hranou nárazníka. Táto zmena približuje dizajn nového Mini ešte viac ku klasickému modelu a horizontálnou orientáciou dáva jeho prednej časti ešte mužnejší vzhľad. Výrazné odlíšenie modelu Mini Cooper S v prednej časti zostalo vďaka otvoru na kapote, privádzajúcemu vzduch k medzichladiču stlačeného vzduchu, zachované. Aj klasický tvar zadných svetiel zostal, mierne však narástla ich veľkosť a majú robustnejšie vonkajšie orámovanie.
Podvozok dopĺňajú elektronické trakčné a stabilizačné systémy ASC+T a DSC s novou funkciou Hill Assist, uľahčujúcou rozjazd do kopca. Pneumatiky typu runflat umožňujú dojazd aj po úplnej strate tlaku rýchlosťou maximálne 80 km/h na vzdialenosť do 150 km.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:38