StoryEditor

Roomster čaká v Nitre slovenská premiéra

21.08.2006, 00:00

Po roku od premiéry Škody Octavia RS na vlaňajšom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom sa teraz ponuka motorov pre tento model rozširuje o vznetový prepĺňaný agregát 2.0 TDI PD s nastaviteľnou geometriou lopatiek turbodúchadla a maximálnym výkonom 125 kW (170 koní). Krútiaci moment 350 Nm dosahuje už pri 1 800 otáčkach za minútu. Škoda Octavia RS s novým motorom zrýchľuje z nuly na 100 m/h za 8,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je 225 km/h, čo platí aj pre verziu kombi. Kombinovaná spotreba pritom dosahuje len 5,7 l/100 km. Nový model má už v základnej verzii "bezúdržbový" filter pevných častíc a oxidačný katalyzátor. Takto spĺňa s výrazným náskokom exhalačnú normu EU4. Nová pohonná jednotka je v ponuke výhradne pre modely Octavia RS a Octavia Combi RS, a to v spojení so šesťstupňovou mechanickou prevodovkou.
Ešte radikálnejšie sa k roku 2007 postavili v závode Škoda Auto v Kvasinách, kde už začali vyrábať Škodu Superb v modernizovanej verzii nového modelového roku 2007.
Najvýraznejšou zmenou vonkajšieho dizajnu je nová maska chladiča, vsadená do chrómovaného rámčeka. Vo vonkajších spätných zrkadlách sú zabudované smerovky. Nový dizajn majú aj predné smerové svetlá, integrované v svetlometoch s čírymi krycími sklami. Zadné svetlá dostali, podobne ako pri modeloch Roomster a Octavia, charakteristický profil v tvare písmena C.
Nové sú verzie interiéru a prístrojového panelu vrátane samotných prístrojov. Tie majú biele, veľmi jemné podsvietenie, pričom pozadie a multifunkčný displej sú teraz červené.
K súčasným vybaveniam Classic, Comfort a Elegance pribudla aj najvyššia úroveň Laurin&Klement. To znamená 17" kolesá s lešteným povrchom, zdvojenú koncovku výfuku či decentné označenie na predných blatníkoch. V interiéri je kožené čalúnenie sedadiel Royalty, obloženie z pravého dreva Prominent, ako aj rámčeky ventilácie a kľučiek dverí s elegantným kovovým povrchom Etna Nero.
Škoda Superb v modelovom roku 2007 má v ponuke štyri benzínové a štyri dieselové motory. Spektrum výkonov siaha od 85 po 142 kW v prípade benzínových motorov a od 77 po 120 kW pri turbodieseloch. Vrcholom ponuky je zážihový šesťvalec 2,8 l a turbodiesel V6 2,5 TDI.

Premiéry na Autosalóne Nitra 2006
Slovenská premiéra
Škoda Roomster
Svetovové premiéry
Škoda Superb 2007 (facelift)
Škoda Superb Laurin&Klement
Motory:
Škoda Octavia RS TDI
Škoda Octavia Combi 4x4 2.0 TDI

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. máj 2024 01:11