StoryEditor

Ford Transit je van roku 2007

09.10.2006, 00:00

Prestížny titul Medzinárodný van roka 2007 získal v týchto dňoch nový Ford Transit. Porota, zložená zo skupiny najvýznamnejších motoristických novinárov z 19 európskych krajín, konštatovala "vôbec najtesnejšie víťazstvo v tejto súťaži". Tohto roku náročnosť súťaže spočívala v tom, že pre viaceré nové ľahké a stredné úžitkové autá to bol štartovací rok. Za Transitom skončili FIAT Ducato i Mercedes-Benz Sprinter. Je zaujímavé, že Ford s modelmi Transit predchádzajúcich generácií získal prvenstvo aj v rokoch 2001 a 2003.
Interiér kabíny je na úrovni, akú dosahujú osobné autá. Filozofiou je, že vodiči dodávok často strávia viac času vo vozidlách ako vodiči osobných áut. Vysoké ergonomické štandardy nezahŕňajú iba kvalitu vodičovho sedadla či pozíciu volantu a radiacej páky, ale tiež dobrú viditeľnosť cez veľké okná a vhodne umiestnené spätné zrkadlá. Radiaca páka je upevnená na prístrojovom paneli.

"Porota medzinárodného vanu roka je znepokojená vysokým a v niektorých európskych krajinách stále stúpajúcim počtom nehôd s dodávkami. Ponukou ESP v štandarde značka Ford významne podporuje bezpečnosť na cestách Európskej únie," hovorí sa v stanovisku poroty.
Najnovší Ford Transit otvára novú kapitolu významného príbehu tohto modelu s vyše päť miliónmi predaných kusov počas štyridsiatich rokov. Ford Transit je k dispozícii s pohonom predných alebo zadných kolies a od roku 2007 aj s pohonom oboch náprav. Konfigurácie karosérií sú k dispozícii vrátane novej verzie s nízkou strechou a stredným rázvorom (dokonalé pre podzemné parkoviská) a verziou s pohonom predných kolies a zvýšenou nosnosťou -- ktorá je osobitne vhodná pre tých, ktorí potrebujú voziť ťažký výstroj -- napríklad záchrannú službu. Porota prihliadla pri svojom hodnotení aj na novú verziu Transita s pohonom všetkých kolies a skutočnosť, že od januára 2007 budú všetky naftové modely van, bus a kombi vybavené systémom ESP, ktorý reaguje na úroveň zaťaženia vozidla. Podvozky a modely s dvojmontážou zadných kolies budú vybavené ESP štandardne v priebehu roka 2007.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 19:52