StoryEditor

Viete si nastaviť na aute spätné zrkadlá?

13.01.2008, 23:00

Prevažná väčšina nových automobilov má elektrické nastavovanie vonkajších zrkadiel a tých s mechanickým je čím ďalej tým menej. Vodiči, no v prevažnej väčšine vodičky, mávajú problémy s ich správnym nastavením. Na preplnených cestách sa potom množia kolízne situácie spôsobené nesprávnym výhľadom, keďže vodič nedokáže celkom posúdiť dianie za svojím autom. Väčšina si totiž nastavuje zrkadlo tak, že vo vzpriamenej polohe hlavy za volantom v ňom vidí zadnú časť svojho auta.
Ako na to
Správne by malo byť zrkadlo vychýlené viac doľava, aby ste videli obrys vlastného auta až vtedy, keď sa mierne nahnete nabok. Aj keď sa to môže zdať, že sa v tej chvíli nebudete celkom venovať situácii pred sebou, periférne dokážete vnímať, čo sa deje pred vami. Pri cúvaní a parkovaní, keď potrebujete vidieť obrys vozidla, si ho môže pohodlne prestaviť. Vďaka spomínanému elektrickému nastaveniu je to naozaj maličkosť. Na diaľnici a v meste je dôležité eliminovať mŕtvy uhol vychýlením zrkadla smerom od auta. Špeciálne tvarované asférické spätné zrkadlá problém mŕtveho uhla odstraňujú iba čiastočne.
Optický klam
V Nemecku spôsobil vodič ťažkú dopravnú nehodu a tvrdil, že kamión v zrkadle sa mu zdal ďalej, než v skutočnosti bol. Niektorí výrobcovia automobilov umiestňujú do jeho spodnej časti upozornenie, že objekty môžu byť bližšie než ich vidíme v zrkadle. Preto nebude na škodu, ak sa pred preradením do iného jazdného pruhu opakovane pozriete do spätného zrkadla. Iba jediným letmým pohľadom nezistíme, ako rýchlo sa približuje auto idúce v tom pruhu, do ktorého sa chcete presunúť. Čo je však najdôležitejšie, ani najlepšie nastavené spätné zrkadlá s vyhrievaním a elimináciou mŕtveho uhla nepomôžu, keď sa vodič (vodička) do nich nepozerá, alebo ich využíva na niečo úplne iné.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 01:23