StoryEditor

Premiéra v štýlových modeloch. Predstavujeme interiér zajtrajška, hovorí Peugeot

25.01.2020, 11:01
Autor:
ahgahg
V nových modeloch Peugeot 208 a Peugeot 2008 nájde používateľ množstvo vychytávok.

Nové technológie majú v automobilovom priemysle už dávno silné postavenie. Dizajnéri musia novinkám často prispôsobovať množstvo vecí, či už v interiéri, alebo exteriéri. Inovácie v oblasti motorov a výkonu idú aktuálne ruka v ruke s novými emisnými normami. Svet sa mení a automobily tiež.

Interiér auta bol síce vždy orientovaný na vodiča, no v dnešnom digitálnom veku sa mu prispôsobuje čoraz viac. Peugeot kráča s dobou a prijíma tieto výzvy. V tomto duchu predstavil svoj vynovený i-Cockpit spolu s modelmi Peugeot 208, e-208, no aj v novom Peugeote 2008 či e-2008.

Peugeot

Hologram pred vodičom

Azda najzaujímavejšou zmenou pre vodiča je moderný 3D digitálny prístrojový štít. Dizajnéri chceli do auta preniesť ešte o kúsok viac vyspelých technológií, a tak má vodič pred sebou doslova hologram. 3D efekt ozvláštňuje prístrojový panel za volantom a ponúka mu šmrnc budúcnosti. Možno toto zobrazenie nemusí byť „šálka kávy“ pre každého, no predstavuje príjemnú inováciu. Vodič tu má prehľad o aktuálnej rýchlosti, pomocou systému rozpoznávania dopravných značiek sa tu tiež objavujú informácie o aktuálnej odporúčanej rýchlosti.

HN/Radoslav Petrík

​​V prípade spaľovacieho motora nechýbajú elegantne podané detaily o spotrebe a pri elektrickom modeli je to dokonca informácia o dojazde, grafika hovoriaca o vybíjaní batérie či rekuperácii. High-tech pocit zosilňujú moderné digitálne prvky zobrazujúce jazdných asistentov, aktuálnu rýchlosť a ďalšie dôležité parametre.

Skvelou správou pre vodiča je aj prítomnosť head-up displeja. Ak sa nechcete nechať rušiť neustálym pohľadom na displej s navigáciou, potom je práve tento spôsob premietania na predné sklo displeja praktickým i vyspelým riešením zároveň. Head-up displej tvorí digitálny panel s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou s veľkosťou 10 palcov.

Intuitívne ovládanie i inteligentné asistenčné systémy

V strede palubnej dosky dominuje interiéru veľký 7- alebo 10-palcový dotykový displej. Rýchle reakcie a prehľadné funkcie ponúkajú intuitívne ovládanie bez zbytočného vyrušovania na ceste. Ak však patríte ku generácii, ktorá zvykla využívať analógové tlačidlá, Peugeot myslel aj na vás. Decentné tlačidlá s moderným dizajnom tvoria jednu líniu a pomocou nich sa dostanete rýchlejšie k niektorým funkciám.

Nad nimi sú dotykové plochy predstavujúce ďalšie možnosti voľby, ktoré tvoria skratku k rôznym nastaveniam. Či už k ovládaniu hudby, navigácie alebo hovorom. Infotainment systém je prešpikovaný najzaujímavejšími novinkami dostupnými na trhu. Pri riadení vozidla vám pomôže výkonný systém, v ktorom nechýba inteligentný tempomat i obmedzovač rýchlosti, sledovanie jazdných pruhov, parkovací asistent v meste a mnoho ďalších.

Alžbeta Harry Gavendová

​Od decembra 2019 sa zvýšili pokuty za používanie telefónov za volantom, no vy môžete byť už o krok popredu. Peugeot ponúka handsfree telefonovanie s hlasovým ovládaním a tiež manažment SMS správ spolu s ich čítaním či dokonca odosielaním. Ak ste však fanúšikom moderných technológií, poteší vás určite podpora systémov Android Auto či Apple CarPlay, alebo MirrorLink. Či už ide o zrkadlenie obsahu mobilu na centrálny displej, alebo o dedikované aplikácie pre operačné systémy pre Android a iOS, vyberie si aj ten najnáročnejší zákazník.

Android Auto a Apple CarPlay ponúkajú výraznejšie rozhranie na prácu s aplikáciami počas jazdy. Podporujú vašu obľúbenú navigáciu, či už Apple Mapy, alebo Google Mapy, no tiež si tu pohodlne môžete streamovať hudbu z obľúbenej služby v podobe Spotify alebo Deezeru. Dokonca správy z WhatsAppu a Messengeru vám systém môže prečítať nahlas.

Interiér mení farby

Motto francúzskej automobilky zrejme poznáte. Motion and Emotion, teda pohyb a emócie. A aby sa práve emócie umocňovali, Peugeot prináša čarovné tlačidlo i-Cockpit Amplify. Vďaka nemu zažije posádka auta dve rozdielne emócie. Režim Boost je zameraný na dynamickú jazdu a Relax zase na pokojnejšiu.

Ako sa to prejavuje? V prvom rade farbami a intenzitou osvetlenia interiéru v podaní podsvietenia dverí, palubnej dosky a konzoly, no tiež farbami informácií na displejoch. A aby ste zažili niečo výnimočné, je tu aj program osembodového masážneho sedadla. Do celkovej atmosféry prispieva aj jednoduchá zmena parametrov jazdy cez Driver Sport Pack.

Peugeot

​Celý dojem z kokpitu uzatvára volant. Je menší, na aký sme zvyknutí pri konkurencii. Vďaka nemu však máte väčší priestor nad nohami a ani vyšší vodič tak nenaráža kolenami do jeho spodnej časti. Vždy sa za volantom pohodlne usaďte a nastavte si výšku posedu tak, aby vám volant nebránil vo výhľade na budíky či na iné ukazovatele. Pomocou tohto multifunkčného volantu navyše plnohodnotne ovládate najdôležitejšie funkcie auta.

Nový Peugeot i-Cockpit vnáša do portfólia francúzskeho výrobcu kvalitnejšiu prezentáciu, technologickejšiu koncepciu, vyššiu konektivitu aj viac intuície. Celkovo sa tiež pohráva s emóciou a personalizáciou. „Predstavuje interiér zajtrajška vozidiel značky Peugeot,“ uzatvára samotný výrobca.

Článok je natívnou informáciou

01 - Modified: 2020-07-07 10:38:24 - Feat.: 0 - Title: Peugeot nás prekvapil. Trnavská novinka je paradoxne lepšia v lacnej verzii 02 - Modified: 2019-12-18 14:29:40 - Feat.: 0 - Title: Teraz si už nespravíte imidž tak, ako to kedysi robili prémiové značky, tvrdí hlavný dizajnér Peugeotu 03 - Modified: 2020-01-20 10:37:11 - Feat.: 0 - Title: ​Toto je päť najčastejších problémov s autom v zime, podľa odborníka zo servisu 04 - Modified: 2020-01-22 13:27:28 - Feat.: 0 - Title: Ako funguje hybrid od Hyundaiu? Je to skvelá voľba medzi klasickým a elektrickým autom 05 - Modified: 2020-01-23 13:38:50 - Feat.: 0 - Title: Zanedbávate v zime umývanie auta? Robíte veľkú chybu, ktorá sa nevypláca
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-03-21 13:12:39 - Feat.: - Title: Peugeot odhalil nové sedemmiestne SUV. Konečne dostalo i pohon všetkých kolies 03 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Všestranný Peugeot poteší dobrodruhov i rodiny. Z pohonov si vyberie každý 04 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: z Trnavy potichu vyprevadili európsky bestseller. Fabrika aktuálne vyrába len jeden model 05 - Modified: 2023-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Pod Tatrami sa objavil Peugeot za dva milióny eur. Prezrádza budúcnosť značky s levom
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 07:54