StoryEditor

Cez štyri krajiny na jednu nádrž. To je nový Jaguar

05.09.2011, 00:00
Jaguar XF s novým 2,2-litrovým štvorvalcovým turbodieselom kandiduje na titul najúspornejšieho automobilu značky Jaguar v histórii. Prešiel 1 313 kilometrov. Áno, na jedinú nádrž nafty.

Dôkazom je trasa, ktorú nedávno absolvoval model vyrobený v továrni Castle Bromwich v anglickom Birminghame z miesta svojho zrodu do nemeckého Mníchova – čo predstavuje vzdialenosť 1 313 km – na jedinú nádrž nafty.

Sériový automobil bez akýchkoľvek úprav šoféroval nezávislý testovací jazdec David Madgwick, cestou naprieč Európou ho navigoval Alexander Madgwick. S Jaguarom XF prešli štyri krajiny využívajúc kľukaté vidiecke cesty, diaľnice, ale aj preplnené mestské ulice. Vozidlo, ktoré malo na začiatku cesty najazdených niečo vyše päťtisíc kilometrov, spotrebovalo len 64 litrov paliva, čo predstavuje priemernú spotrebu 4,9 l/100 km. V cieli cesty v Mníchove čakal na príchod vozidla Andy Whyman, hlavný konštruktér XF. „Celý náš vývojársky tím je veľmi hrdý na to, čo nový Jaguar XF 2.2 diesel dosiahol. Je to dôkaz toho, že vysoký výkon môže ísť ruka v ruke s hospodárnosťou,“ povedal Whyman.

Limuzína Jaguar XF 2.2 diesel kombinuje vysokú úspornosť s dostatočným výkonom, ktorý prináleží luxusnej triede. Výkon 139 kW/189 koní a krútiaci moment 450 Nm je prenášaný kardánom na zadnú nápravu a umožňuje autu akcelerovať z pokoja na tempo sto kilometrov za hodinu za 8,5 sekundy. Auto dosahuje maximálnu rýchlosť 225 km/h, hladina emisií CO2 je na prijateľnej úrovni 149 g/km.

Dieselový štvorvalec je skombinovaný s novou osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF a inovatívnym systémom Stop-Start, ktorý vypína a štartuje motor pri státí na križovatke alebo v dopravnej zápche, ide o prvé použitie tohto systému vo vozidlách Jaguar. Jaguar XF modelového roka 2012, ktorý má okrem modernizovanej techniky mierne pozmenený aj dizajn, sa na Slovensku začne predávať už v septembri 2011.

Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. máj 2024 20:36