StoryEditor

Limuzína Lexus GS je prvým hybridom s pohonom 4x4 (video + foto)

30.10.2011, 23:00
Nová generácia Lexus GS sa radí medzi limuzínu vyššej strednej triedy a pre svojich priaznivcov poskytuje nadštandardný komfort vo všetkých oblastiach. Automobil je vybavený systémom riadenia štyroch kolies.

Luxusná limuzína vyššej strednej triedy, Lexus GS, je na trhu len zopár mesiacov a už má vo svojom doplnkovom vybavení športový balík F Sport. Obsahuje exkluzívne tvarovaný predný nárazník s väčším bočným rebrovaním, športovou mriežkou v hornej i spodnej časti masky chladiča a širší rozchod kolies. Auto má výrazne agresívny vzhľad, čo zvýrazňuje jeho športový postoj. Pri pohľade na zadné partie zaujme GS F Sport sivým metalickým difúzorom pod nárazníkom.

V interiéri upúta pozornosť ladené čalúnenie sedadiel a dverových panelov v granátovej farbe, nechýbajú hliníkové dekory a vaničkovité športové sedadlá, ktoré sú nastaviteľné do šestnástich smerov. Vnútri auta je zaujímavé aj čierne čalúnenie stropu a stĺpikov, volant a hlavica radiacej páky sú obšité perforovanou kožou.

Podvozok pre náročných
Súčasťou balíka F Sport je vyladený systém zavesenia predných i zadných kolies a systém AVS, ktoré prispievajú k lepšej ovládateľnosti vozidla. Úpravami prešla aj charakteristika predných a zadných tlmičov na zabezpečenie optimálnej funkcie systému AVS. K efektívnemu chodu všetkých tlmičov pomáha použitie oleja s nízkou viskozitou, ktorý má nižšiu mieru trenia. Tlmiče zadných kolies sa okrem toho sklonili viac smerom dozadu a bolo použité väčšie a tuhšie spodné puzdro tlmiča. Cieľom všetkých vykonaných úprav je optimálne regulovať náklony karosérie, a tým optimalizovať reakcie vozidla na pokyny od riadenia vzhľadom na čo najlepšiu pohyblivosť a maximálny pôžitok z jazdy.

Vďaka systému AVS môže vodič prispôsobiť jazdné vlastnosti GS s využitím rôznych nastavení tlmičov; režim Normal je určený pre každodennú pohodlnú jazdu, zatiaľ čo režim Sport S+ je zárukou precíznej ovládateľnosti a presnej odozvy od volantu pri rýchlom prejazde zákrutami. Systém AVS tak na daný pokyn od volantu, náklony karosérie a momentálny povrch vozovky, reaguje tým, že aktivuje tlmiče s regulovateľnou tlmiacou silou a automaticky prispôsobuje charakteristiku systému odpruženia (nezávisle pre všetky štyri kolesá), čím plní hneď niekoľko riadiacich funkcií súčasne.

Nová generácia
GS najnovšej generácie ponúka funkciu Drive Mode Select, umožňujúcu voliť medzi jazdnými režimami ECO, NORMAL, SPORT S a SPORT S+, aby sa vodič mohol sám rozhodnúť, či chce v danej chvíli preferovať ekonomický štýl jazdy alebo, naopak, akcentovať dynamické schopnosti vozidla.

Okrem štandardného zlepšenia systému odpruženia v rámci balíka F Sport je model GS vo verzii 450h F Sport vybavený aj systémom Lexus Dynamic Handling (LDH), vďaka ktorému sa tento model stáva prvým plne hybridným vozidlom na svete, ktoré ponúka systém riadenia všetkých štyroch kolies. Najmodernejšia podvozková technológia Lexus Dynamic Handling ponúka spojenie systémov DRS (Dynamic Rear Steering – dynamické riadenie kolies zadnej nápravy), VGRS (Variable Gear Ratio Steering – riadenie s premenným prevodovým pomerom) a EPS (Electric Power Steering – elektrický posilňovač riadenia), s cieľom optimálne zladiť riadenie kolies prednej i zadnej nápravy.

01 - Modified: 2004-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nie je dôchodca ako dôchodca
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 16:51