StoryEditor

Volvo už vyrába elektromobil

20.06.2011, 00:00

Trojdverové mestské kompaktné vozidlá Volvo C30 Electric už mieria na cesty. Prvé kusy sa vyrábajú a dodávajú výlučne pre lízingových zákazníkov, a to v celej Európe. Záujem o ekologicky ohľaduplné autá je hlavne v Škandinávii -- Nórsku a Švédsku.
Skúšky na flotile približne päťdesiatky áut prebiehali od vlaňajšej jesene. Automobilka očakáva, že do konca roka 2012 vyrobí približne 250 vozidiel a ak stúpne záujem na trhu, vyrobí ich operatívne aj viac.
Volvá C30 Electric sa vyrábajú na bežnej montážnej linke v továrni v Gente, potom sa prepravujú do Göteborgu na montáž motora, batérií a inej elektroniky určenej špeciálne pre tento model.
Batérie sú umiestnené v priestore, kde sa bežne nachádza palivová nádrž, ako aj v osobitnom priestore v stredovom tuneli vozidla. Toto riešenie umožnilo zachovať batožinový priestor bezo zmeny. Na dobíjanie sa používa bežná domáca elektrická zásuvka. Úplné nabitie trvá približne sedem hodín. Dojazd je až 150 km na úplné nabitie. Maximálna rýchlosť je 130 km/hod a zrýchlenie z 0 na 50 km/hod. Projekt Volvo C30 Electric je súčasťou stratégie spoločnosti Volvo Cars Corporation v oblasti elektrifikácie pre nadchádzajúce roky.
Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. máj 2024 21:54