StoryEditor

Nový Mercedes šokuje. Je bližšie k zemi (video + foto)

22.05.2012, 00:00
Autor:
stl, amistl, ami
Agresívno-hypnotický dizajn novej triedy Mercedesu A zaujme už na prvý pohľad.

Nový Mercedes triedy A na svojej ženevskej premiére všetkým vyrazil dych. Málokto čakal takúto generačnú megazmenu. Pred septembrovým začiatkom predaja chce výrobca udržať svoju novinku v povedomí verejnosti.

Na prvé miesto sa pri tomto modeli dostal jednoznačne dizajn. On je zodpovedný za to, že „áčko“ spôsobilo šok a začalo sa o ňom hovoriť, čím sa dostalo do povedomia. Mercedes tvrdí, že dynamickým vzhľadom chce zaujať najmä mladých vodičov. A dodávame, že starších motoristov odpudzovať rozhodne nebude. Automobilka položila základ úspechu, keď triedu A postavila o 18 cm bližšie k asfaltu ako to bývalo zvykom.



„Žiadne auto v tomto segmente nie je také progresívne ako trieda A. So sochárskym citom tvarovaná trieda A je typickým Mercedesom. Charakterové línie dávajú vozidlu štruktúru. Nový dynamický štýl možno zažiť na prvý pohľad aj v interiéri,“ vychvaľuje Gorden Wegener, šéfdizajnér značky Mercedes-Benz.

Mercedes sa vo svojej správe vyjadruje príliš kvetnato, odborne a trochu nudne. To by nezaujalo. Za pozitívne ohlasy, ktoré „áčko“ vyvolalo, môže pomerne dlhá zvažujúca sa predná kapota spolu s hypnotizujúcou prednou maskou chladiča. Zadná časť s veľkými svetlami a širokým „postojom“ pôsobí mohutne. K tomu všetkému sa pridávajú ostré hrany a bočná línia „dropping line“.




Interiér najlepšie obrazne opísal dizajnér Jan Kaul, ktorý povedal: „Prístrojová doska je jasne rozčlenená na vrchný diel s krídlovým profilom a atleticky vyjadrený spodný diel. Vyvoláva to dojem, akoby sa horný diel opieral o sval.“

Naším pozorným okom však žiaden sval nevidíme. Namiesto neho je možné vzhliadnuť elegantný interiér s nádychom dokonalosti. Jedným z najpútavejších prvkov je pätica okrúhlych výduchov klimatizácie, ktoré dodávajú pocit, že trieda A je športové auto. Pod nimi je možno príliš veľa gombíkov a ovládačov. Mercedes však tvrdí, že stredová konzola a tunel boli navrhnuté s veľkým prihliadaním na ergonómiu. Kožený trojramenný volant padne určite takmer do každej ruky.

Na to, že trieda A patrí do kompaktnej triedy, boli na jej palube použité prvotriedne materiály s kvalitným spracovaním. Samozrejmosťou sú štandardné alebo športové sedadlá potiahnuté kožou. Možnosti farebných kombinácií a individualizácií potrápia mnohých nerozhodných záujemcov. Atmosféru dotvára náladové osvetlenie.

https://www.youtube.com/embed/SIu1gbEXSN8

https://www.youtube.com/embed/qwPjjF6P1Gc


Pripravené v spolupráci s:

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
03. máj 2024 10:48