StoryEditor

Firemné auto, najlepší pretekár? Sledujte ho

27.10.2013, 23:00
Autor:
redred
Ak môže zamestnanec jazdiť s cudzím autom, keď benzín platí firma, máloktorý si dáva pozor. Dá sa to zmeniť? Tu sú názory dvoch odborníkov.



Auto "odpočívalo" spolu so zamestnancom
Monitorovanie áut šetrí peniaze, čas aj nervy. A ak by som to mal zhrnúť do jednej vety, tak si myslím, že sa oplatí firme bez ohľadu na to, či má jedno auto alebo ich má sto. Zníženie nákladov na pohonné látky je jednoznačné a už tisíckrát preukázané, pričom úspora sa odzrkadľuje aj v nižších výdavkoch na servis áut, ktoré takto dlhšie vydržia. Dokonca je preukázané, že ak má spoločnosť, povedzme, sto firemných vozidiel, po krátkom čase používania monitorovacieho systému môže päť až desať z nich predať. Čo ďalej? Poďme sa pozrieť na to, čo monitorovanie áut urobí so súkromnými jazdami, ak ich máte vo firme povolené. Viete, čo zistíte? Že ľudia v teréne naraz stíhajú omnoho viac práce ako doteraz. Poviem vám jeden zábavný príbeh z praxe. Sedel som v jednej firme, kde som školil majiteľku na systém monitorovania jej vozového parku. Keď sa skončil jej zamestnancom pracovný čas, objavili sa dvaja technici. Priniesli doklady o oprave dvoch áut s tým, že majiteľke rozpovedali, čo všetko stihli počas pracovného času urobiť a ako sa „nalietali“. Keď odišli, tak som majiteľke ukázal záznamy z týchto áut, v ktorých bol dva dni namontovaný monitorovací systém. Takmer  neverila vlastným očiam, keď zistila, že obe autá stáli viac ako tri hodiny tam, kde vôbec nemali byť: jedno odpočívalo u zamestnanca doma a druhé na Zlatých pieskoch v nákupnom centre. V tej chvíli sa aj celé školenie skončilo. Psychologický atribút je v tomto smere veľmi dôležitý. Ľudia majú zrazu viac času na prácu, jazdia s autami podľa pravidiel a jazdia slušne. Firma sa tak môže revitalizovať rýchlejšie, ako si možno kedy myslela. Samotnou kapitolou je práca s tabuľkami – záznamy o spotrebe, kniha jázd, výkazy a ďalšie papierovačky. Toto všetko „žerie“ firme čas. Preto platí, že čím väčšia firma, tým viac ušetreného času. A peňazí.
Michal Vodička, majiteľ firmy Commander Systems
 

Monitoring sa oplatí. No väčším firmám
Pomocou zabudovanému zariadenia, ktorého súčasťou je aj lokalizátor GPS, sa dá auto presne lokalizovať prakticky kdekoľvek na svete. Vďaka tomu patrí monitorovanie áut k najbezpečnejším metódam ochrany vozidiel pred krádežou. V prípade áut určených na podnikanie prináša služba monitoringu firmám aj ďalší benefit, a to podstatné zníženie  nákladov súvisiacich s ich prevádzkou. Správca vozového parku má pod kontrolou pohyb vozidiel, sledovanie  dodržiavania trás, informácie o spotrebe paliva, zjednodušuje sa komunikácia s vodičmi a kniha jázd sa tvorí priebežne a automaticky. S pomocou služby monitorovania vozidiel sa dokonca dajú aj vopred plánovať trasy prepravy, známa je informácia o dĺžke cesty medzi jednotlivými zastávkami a aj približný čas jazdy. To všetko prakticky okamžite. Na Slovensku ponúka monitoring vozidiel a doplnkové služby s ním súvisiace už niekoľko desiatok spoločností. Konkurencia v ostatných rokoch znížila ceny zariadení, ako aj ceny paušálnych poplatkov. Zariadenie sa dá prenajať s podmienkou viazanosti alebo priamo zakúpiť. Vo všeobecnosti platí, že sledovanie pohybu služobných vozidiel sa opláca spoločnostiam, ktoré prevádzkujú viac než päť aktívne jazdiacich vozidiel. Sústredením kontroly pohybu na jedno miesto s možnosťou aj spätného overenia jázd sa podľa praxe dá ušetriť až tretina nákladov na prevádzku.
Vladimír Dimov, Casper Media


01 - Modified: 2005-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európsky model poľnohospodárstva
01 - Modified: 2024-04-20 06:25:45 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil opätovné povolenie kľúčového programu pre sledovanie 02 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 03 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 04 - Modified: 2024-03-07 13:10:20 - Feat.: - Title: Štvordňový pracovný týždeň majú niektorí na Slovensku už dnes 05 - Modified: 2024-02-06 14:10:26 - Feat.: - Title: Maďarský súd povolil zhromažďovanie tajných informácií v 133 prípadoch
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 17:21