StoryEditor

Nový systém áut zistí, že vodič pil alkohol. Zablokuje jazdu

13.06.2015, 12:23
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Novinka je vo vývoji už sedem rokov a odmerať alkohol dokáže aj dotykom.

Prvú generáciu prototypu s pokročilým zariadením pre detekciu alkoholu predstavil na začiatku júna Mark Rosekind z americkej agentúry NHTSA. Prístroj DADSS, ktorý spoločnosť vyvíjala od roku 2008 dokáže zistiť či je vodič auta opitý.

Systém využíva dve rôzne senzory. Jeden je umiestnený nad prístrojovou doskou pri volante a druhý potom priamo na tlačidle,ktoré štartuje motor. Obe dokážu vďaka analýze svetelného spektra rozoznať v dychu a v krvi vodiča alkohol a zabrániť jeho jazde tým, že sa auto zablokuje.

Výhodou systému je, že vodič nemusí fúkať do žiadneho špeciálneho náustku. Čidlo na volante dokáže zmerať alkohol aj z obyčajného výdychu. Výsledky potvrdzuje tiež ďalší senzor na tlačidle, ktoré štartuje motor. Ak sa hranica alkoholu pohybuje pod hranicou povoleného množstva (v USA je to 0,8 promile alkoholu), systém umožní naštartovať motor. Pre vodičov do 21 rokov sa systém môže nastaviť na nulovú toleranciu alkoholu.

Dych aj krv sa analyzuje pomocou infračerveného svetla. Analýza dychu využíva to, že molekuly CO2 a alkoholu absorbujú odlišné množstvo svetla. Snímač ukrytý v štartovacom tlačidle využíva spektroskopické analýzy. Alkohol totiž absorbuje svetlo špecifickej vlnovej dĺžky. Oba spôsoby merania sú vraj veľmi presné a dokážu odhaliť aj minimálne koncentrácie alkoholu.

"Stále máme na čom pracovať, ale podpora vlády a priemyselných firiem nám pomohla ku kľúčovému výskumu a dosiahnutiu úspechov v celom projekte," vyhlásil Rosekind.

DADSS má podľa neho obrovský potenciál zabrániť šoférovaní v opitosti hlavne v špecifických prípadoch, ako sú mladí a neskúsení vodiči alebo profesionáli s firemnými automobilmi.

Rosekind tvrdí, že agentúra zatiaľ nemá žiadne plány ohľadom uvedenia prototypu do reálnej prevádzky. V nasledujúcich rokoch sa pripravuje jeho dôsledné testovanie, pravdepodobne vo vozidlách štátnych úradov a niekoľkých súkromných firiem. Nutnosť dlhoročného výskumu priznávajú aj zástupcovia automobiliek, ktorí sa na vývoji podieľali.

Rosekind dúfa, že akonáhle DADSS ukáže svoje presvedčivé výsledky, ostatné firmy sa automaticky pridajú.

Zatiaľ má systém k nadšenému prijatiu na verejnosti pomerne ďaleko. Záporné ohlasy už boli počuť aj z Americkej asociácie reštaurácií (The American Beverage Institute). Asociácii prekáža, že DADSS napríklad nedokáže posúdiť, či za volant sadá človek, ktorý sa práve napil alkoholu a jeho množstvo v krvi sa bude ešte len zvyšovať alebo zodpovedný vodič, ktorý si dal len pohárik vína pri večeri.

iDnes.cz

01 - Modified: 2007-06-24 11:11:00 - Feat.: 0 - Title: Smer-SD sa zľakol podľa Janiša spoplatnenia externého štúdia
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 02:39