StoryEditor

Toto je auto, ktoré skrýva neuveriteľné možnosti

21.07.2015, 08:38
Ukážkové využitie interiéru, zadné posuvné dvere či obrovský kufor.

Vzhľadom na cenu a možnosti interiéru si ťažko predstavíte dokonalejšie auto pre rodinu, ktoré pohodlne zvládne aj dlhé trate. A áno, na druhú stranu sa rovnako ťažko predstavuje aj menej atraktívnejšie auto ako Berlingo. 

Na týždeň som sa tak stal vodičom auta, ktoré prakticky zmenilo môj pohľad na túto kategóriu. A aj keď to znie zvláštne, aspoň pocitovo som sa za volantom tohto auta stal otcom. V tom je to auto dokonale čarovné. 

Posuvné dvere, vysoká strecha a také množstvo odkladacích priestorov, že takmer zabudnete, kam ste si vlastne položili mobil a svoju tašku. Variabilita interiéru a jeho možnosti sú takmer bezkonkurenčné. A to aj kvôli tomu, že sa samotné Berlingo delí na dve kategórie. 

 

Civilná verzia Berlinga

Vyrába sa verzia pre profesionálov, čiže ako úžitkové vozidlo, a aj ako rodinné auto. Obe majú mnoho spoločného, no rozdiel je najmä v možnostiach. Tá „civilná“ má viac výbavy, vzadu pokojne pojme aj tri detské sedadlá vedľa seba či odnesie v kufri zrejme čokoľvek. Bicykel sem naložíte úplne bez problémov a takmer aj „na stojáka“. A aj práve kvôli neuveriteľným možnostiam patrí Berlingo ako také k najpredávanejším modelom francúzskej značky na Slovensku. 

Prvé, čo si vodič tohto auta uvedomí, je výborný výhľad z auta. Kým niekde ste usadený nízko a uzavrený ako v kokpite, tu máte prehľad o všetkom a cítite vzdušnosť interiéru. Auto môže byť dokonca už od výroby aj so špeciálnym zrkadlom, ktoré mieri len na zadné sedadlá. 

Posed za volantom je príjemný, máte nadhľad a vďaka šírke interiéru tu nájdete, podobne ako v Range Roveri, vlastné operadlo na pravú ruku (spolujazdec na ľavú). Sedadlá však patria k tým jednoduchším, a tak netreba byť náročný. Nechcem však napísať, že sa na nich zle sedí, ale je to taký príjemný štandard. 

Výnimočný motor

Každé ráno som štartoval veľmi svižný diesel s výkonom 120 koní, ktorý dokázal v meste jazdiť  asi za šesť až šesť a pol litra. Pri jazde na okresných cestách si vystačil so 4,8 litrami a zrýchľovať bol ochotný kedykoľvek. Dojem sa však začne strácať, ak Berlingo začnete zaťažovať. No aj napriek tomu s výkonom pri tomto motore nie je výrazný problém. 120 koní je totiž vrchol ponuky. Výkon putuje na kolesá prostredníctvom manuálnej prevodovky. 

Komfort jazdy bol tým lepším prekvapením. Citroën dáva do rúk zákazníkom pomerne mäkko nastavenú dodávku, ktorá vás ani na slovenských cestách nevytrasie. Pri jazdných vlastnostiach a riadení som nemal prehnané očakávania, a tie sa prakticky vyplnili. Berlingo nejazdí s „nemeckou“ presnosťou, pri prudších manévroch sa začne kolísať, no športové vlastnosti od malej rodinnej dodávky ani nikto nečaká. 

Silnou vlastnosťou nie je ani vyhotovenie interiéru. Už roky vyzerá rovnako fádne a prevládajú tú tvrdé plasty. Na druhú stranu je maximálne funkčný. Ponúka desiatky možností, čo si kam uložiť. Či už pred vodičom, spolujazdcom, nad hlavami či strede palubovky. Berlingo je v tomto malým kráľom. Tu sa do kufra na šírku vojde aj paleta. Ten má v základe 675 litrov, prípadne po sklopení sedadiel 3 000 litrov.

Priestor pre rodinu

Rodiny ocenia možnosti zadných sedadiel, ktoré sú všetky plnohodnotné. Teda dáte sem vedľa seba aj tri autosedačky.

Po týždni jazdenia v Berlingu môžem sumarizovať, že toto je výnimočne praktické auto. Navyše začína na cene 12 490 eur a príplatková výbava vás „nezderie z kože“. Na svoje pomery sa šoféruje príjemne a testovaný motor BlueHDi s výkonom 120 koní bol výborný. 

Dokáže jazdiť úsporne a auto je veľmi živé. Každý, kto potrebuje priestor pre rodinu a pohybuje sa pri novom aute so sumou okolo 15 tisíc eur, by si ho mal otestovať. Teda ak vás nevystraší skromnejšia výbava či tvary auta. Pre mňa osobne to bolo veľmi príjemné prekvapenie. 

01 - Modified: 2007-07-28 10:41:00 - Feat.: 0 - Title: Ak Turecko splní podmienky, v EÚ ho uvítame
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:33