StoryEditor

Šoférovali sme to najlepšie, čo má Peugeot. Pre biznis

20.11.2014, 07:26
Vynovená 508 dostala šetrnejšie motory, lepší podvozok a výborné LED svetlá.

Je slnečné ráno a svit sa opiera do strmých kopcov, ktoré sa zvažujú cez malé serpentíny až do prehľadných roviniek. Prvé kilometre nového modelu sme testovali na rozmanitom ostrove Malorka, kde nájdete všetko. Od diaľnic až po strmé kopce. Novinka prakticky nezaváhala a všetko zvládla s prehľadom. A to s nižšou spotrebou a vo väčšom tichu a pohodlí ako predchodca. 

Peugeot 508 prešiel len nedávno faceliftom, ktorý pôvodnú generáciu „učesal“ a dal jej nové technológie, ktoré autu už rozhodne chýbali. Napríklad až teraz sa do auta dostal asistent na snímanie mŕtveho uhla. Nový Peugeot spoznáte už na prvý pohľad. Bude sa odlišovať vynoveným LED denným svietením či upravenou prednou maskou, ktorá teraz vyzerá konzervatívnejšie. Presne, ako to biznis klientela od tohto auta očakáva.

Navyše sa zväčšil aj luxus auta, okrem väčšej dĺžky narástli aj vnútorné priestory. Facelift siahol takmer na všetko, a tak je v interiéri nové dotykové ovládanie multimediálneho systému, menej tlačidiel alebo za príplatok značkový od JBL. Okrem toho máte možnosť sa cez auto pripájať na internet, sťahovať aplikácie alebo si zapnúť pomocníka, ktorý vám ukáže fixné radary na mape. 

Prvé kilometre v Peugeote 508 viedli malou „okresnou“ cestou, ktorá ukázala lepšie odhlučnenie. Skúšali sme model s automatickou, ale následne aj manuálnou prevodovkou. Nový automat dostal v aute oproti konkurencii „len“ šesť stupňov, no radí bez problémov a hladko.

Problém nájsť si správny prevodový stupeň mu nerobilo ani prudké stúpanie v kopcoch. Zbytočne motor nenechával vytočený v otáčkach, no zároveň ho nechával tesne pred krútiacim momentom. Pri verzii GT, kde sa kombinuje 150 kW s dieslovým motrom, bola až zábava vyjsť dlhú kľukatú cestu až na vrchol. 

Po stovkách kilometrov a zotmení sa ukázala jedna z najlepších noviniek. LED svetlomety. Tie sú vítaným doplnkom aj v tejto triede. 

Pre rýchle porovnanie v noci svietia rádovo lepšie než staršia xenónová technológia. Preto za tmi autu poskytujú aj istú dominanciu. K svetlám som mal ale jednu malú poznámku. Nerozumiem prečo, keď už všade Peugeot použil LED, sa v zadných smerovkách objavila obyčajná žiarovka. 

Komfort jazdy je na vysokej úrovni. Pre vodiča poskytuje nový Peugeot výborný výhľad, ale aj staro-nový head-up displej. Presnejšie sa údaje zobrazujú na malom špeciálnom sklíčku za volantom, nie na čelnom skle ako pri drahších autách. V novej generácii by potešilo už klasické riešenie, aké ponúka konkurencia. 

Aj keď predaných kusov s manuálnou prevodovkou a novým benzínovým motorom 1,6 THP bude menej než naftových náprotivkov, ukázalo sa, že nové technológie vedia znížiť spotrebu. Na 100 kilometrov viete jazdiť za 6 litrov. Ideálne do mestských oblastí na malé a krátke presuny. 

Peugeot prestaval všetky tri modelové rady, ktoré v označení 508 ponúka. Klasický sedan, kombi, ktoré napríklad tvorilo až 55 percent predajov, ale aj hybrid do prírody s označením RXH. Automobilka prezentovala spokojnosť s predajom. Model 508 v minulosti nahradil prakticky až dvojicu áut od Peugeotu - 607 a 407. Aktuálny facelift Peugeotu a nové technológie v ňom prišli v poslednej chvíli, keďže najväčším konkurentom bude práve predstavený nový Passat. Cena na Slovensku štartuje na úrovni 22 tisíc eur za základnú verziu s benzínovým motorom 1,6.  

Snímky: Peugeot

01 - Modified: 2006-12-29 07:39:28 - Feat.: 0 - Title: Plátanie dier bude pokračovať
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov 04 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 01:29