StoryEditor

Cyklistov a motorkárov bude chrániť nový systém. Ukázal ho Jaguar

21.01.2015, 04:57
Autor:
stlstl
Vozidlo sleduje cyklistov ale aj motorkárov. Auto vás na nich bude upozorňovať aj „poklepaním po pleci“.

Automobilka Jaguar Land Rover predstavila ďalšiu, chystanú novinku. Tentoraz pracuje na systéme, ktorý upozorní vodiča na cyklistu v okolí vozidla. Zrážky cyklistov s automobilom patria k jedným z najnebezpečnejších. Rôzne spoločnosti sa preto snažia eliminovať nebezpečenstvo striehnuce na cyklistov.

Jednak prvkami, ktoré chránia priamo cyklistov, ale aj aktívnymi systémami, ktoré strhnú pozornosť vodiča na blížiace sa nebezpečenstvo zrážky.

Vývojový tím automobilky JLR (Jaguar Land Rover) verí, že použitie jasných signálov a zvukov pomôže zrýchliť reakcie vodiča a upriamiť jeho pozornosť správnym smerom. Namiesto jednoduchej kontrolky, ktorú môže vodič ľahko ignorovať, preto vyvinuli a technológiu s názvom Bike Sense, čiže systém, ktorý vníma priamo cyklistov ale aj motocyklistov. 

„Poklepe“ vás po pleci

Systém okrem optických a zvukových vnemov využíva aj dotyk a je upriamený na reflexy. Ak vás napríklad dobehne motorka, či bicykel a auto na základe údajov zo senzorov vyhodnotí, že vás ide predbehnúť, nafúkne vrchnú časť operadla v oblasti ramena. Urobí to však iba na tej strane, z ktorej vás obchádza cyklista.

Simuluje tým poklepanie po pleci, na základe, čoho sa vodič reflexívne pozrie do strany, kde zacíti tlak. 

Druhým signálom využívajúcim podvedomie je zvuk. Ak vás totiž obchádza bicykel, systém pustí zvuk zvončeka do reproduktora, ktorý je cyklistovi najbližšie. Vodič, sa vďaka tomu ľahšie zorientuje, kde si má dávať pozor. Rovnako to funguje aj s motorkou, ibaže zvuk zvončeka nahradí klaksón.

Rozvibruje kľučku aj plynový pedál

LED diódy zabudované v hornom okraji dverí, v stĺpikoch a prístrojovej doske zasa upozornia vodiča na smer, ktorým sa cyklista pohybuje. LED-ky sa rozsvietia a menia farbu zo žltej na červenú podľa polohy cyklistu. Systém týmto spôsobom dokáže upozorniť napríklad aj na chodca, ktorý sa chystá prejsť cez cestu, no vodič ho nevidí cez zaparkované auto. 

Ak by vodič takýto signál ignoroval nasleduje ďalší tlakový vnem. Systém totiž rozvibruje plynový pedál a vodič reflexívne uberie plyn. Ak aj vás napadlo, že jazda takýmto autom by mohla byť najmä v preplnenom meste celkom otravná, vývojári sľubujú, že systém rozlíši iba bezprostredné nebezpečenstvo, aby vodič nedostával zbytočne veľa upozornení. 

Naviac ani po zaparkovaní vozidlo neprestáva sledovať okolie. Nie je totiž nič výnimočné, že človek otvorí dvere priamo pred cyklistom a ten už nedokáže zabrániť zrážke. Jaguar preto upozorní pasažierov v aute na blížiaci sa „objekt”. A ak ignorujú signály, rozsvieti a zovybruje kľučku, príslušných dverí.

Dr. Epple, riaditeľ vývoja a technológií v JLR, si myslí, že tento systém môže znížiť riziko nehody so všetkými účastníkmi premávky, zrýchlením reakcií a uistením sa, že vodič urobil správny krok aby jej predišiel. Kedy sa novinka dostane do áut nie je zatiaľ známe. 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

Snímky: Jaguar

01 - Modified: 2007-02-21 07:12:06 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft zrušil tretinu púmp
01 - Modified: 2022-04-30 09:53:32 - Feat.: - Title: Poľsko ochráni slovenský vzdušný priestor zadarmo. Platiť budeme iba za palivo 02 - Modified: 2022-04-11 20:16:15 - Feat.: - Title: Čipová kríza opäť naberá na obrátkach. Ďalšie odstávky vo výrobe hlási bratislavský Volkswagen aj nitriansky Jaguar 03 - Modified: 2022-02-09 10:38:06 - Feat.: - Title: Hasiči bijú na poplach. Zapratané chodby vás môžu stáť život 04 - Modified: 2021-10-20 11:16:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Nitriansky Jaguar pod tlakom čipovej krízy. Sotva sa rozbehol, už opäť zastavuje výrobu 05 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 17:23