StoryEditor

Vo Frankfurte sa ukázali autá budúcnosti

16.09.2013, 00:00
Na medzinárodnom autosalóne výrobcovia predstavili luxusné štúdie svojich áut. Tu je top 5, ktoré nás najviac zaujali.

Dizajn, alternatívny pohon či materiál, z ktorého sú vytvorené. Týmto nám dokážu koncepčné autá vyraziť dych. Výrobcovia zisťujú spätnú väzbu verejnosti, aby vytvorili auto, ktoré bude zodpovedať vodičom. Na nemeckom autosalóne sa predstavilo viacero štúdií. 


Túžby stelesnené na kolesách - Porsche 918 Spyder

Legendárna športová značka Porsche predstavila svoju dlhoočakávanú novinku 918 Spyder. Produkčný model je stelesnením predstáv o športových autách bu- dúcnosti. Hybrid ponúka kombiná- ciu extrémnych športových výkonov a efektívnej prevádzky. Pohonný systém tvorí benzínový osemvalec 4,6 litra a dva elektromotory. Spoločný výkon systému je 880 koní. Spyder zrýchli z pokoja na „stovku“ za neuveriteľných 2,8 sekundy.

Pričom jeho maximálna rýchlosť, akú vie dosiahnuť, je 340 kilometrov za hodinu. Priemerná spotreba v bežnom režime jazdy je vďaka pomoci elektromotora a batérií len 3 litre na sto kilometrov. Severnú slučku Nürburgringu, teda pretekárskeho okruhu, ktorý je považovaný za meradlo jazdných výkonov, stanovila 918-ka na 6 minút a 57 sekúnd, čo je nový rekord.

 

Potešenie za volantom - Toyota Yaris Hybrid R 

Malý koncepčný automobil je ukážkou nápadov, ako možno využiť hybrid pre maximalizáciu výkonu a potešenia za volantom. Pohonná sústava konceptu Yaris Hybrid R, vychádzajúceho z 3-dverového Yarisu, obsahuje vyladený 1,6-litrový zážihový motor a dva silné elektromotory.

Táto kombinácia prináša schopnosť „inteligentného“ elektrického pohonu všetkých štyroch kolies. Predné kolesá poháňa 300-koňový 1,6-litrový štvorvalcový motor s turbodúchadlom a priamym vstrekovaním paliva, špeciálne vyvinutý spoločnosťou Toyota Motorsport GmbH (TMG) podľa pravidiel Medzinárodnej automobilovej federácie FIA tak, aby sa dal využiť v rôznych motoristických súťažiach. Každé zadné koleso je samostatne poháňané 60-koňovým elektromotorom – rovnakým ako v štandardnom modeli Yaris Hybrid.

Hybridný pohonný systém tak dokáže vyvinúť celkový systémový výkon 420 konských síl. Počas brzdenia fungujú oba elektromotory ako generátory elektrickej energie a pri zrýchľovaní zas pomáhajú zážihovému motoru. Medzi spaľovacím motorom a 6-stupňovou sekvenčnou prevodovkou sa nachádza tretí elektromotor, ktorý pracuje ako generátor v týchto dvoch prípadoch: počas spomaľovania vyrába elektrinu na dobíjanie superkondenzátora a počas zrýchľovania priamo napája zadné elektromotory. 

Nový športiak z Japonska - Lexus LF-NX 

Svojím charakteristickým a výrazne tvarovaným dizajnom je exteriér konceptu LF-NX odrazom ďalšieho rozvoja dizajnového štýlu Lexusu. V prednej časti sa vyníma výrazná vretenovitá mriežka chladiča, mimoriadne expresívne predné osvetlenie s nezávislými dennými svetlami.

Pri pohľade zboku vidno mohutné podbehy kolies zdobené čiernym ochranným náterom. Nad bočnej línii sa vyníma klasické bočné presklenie charakteristické pre vozidlá značky Lexus, ktoré spolu s prudko sa zvažujúcimi dverami batožinového priestoru vytvára siluetu športového kupé.

Interiér ponúka ideálne rozvrhnutú prístrojovú dosku s hornou zobrazovacou časťou a dolnou operačnou zónou. Pevnosť a prepracovanosť kovovej povrchovej úpravy v celom interiéri dopĺňa kožené čalúnenie s kontrastným prešívaním, elegantné modré podsvietenie prístrojovej dosky, čím koncept LF-NX upevňuje prvotriedny kredit crossoveru. 

Pohovka na cestách - Citröen Cactus

Dizajn konceptu Cactus je neuveriteľne priestranný a hospodárny. Cieľom dizajnérov bolo odbremeniť kabínu a ponúknuť pasažierom nielen viac vzdušnosti, ale aj komfortu. Štíhla plávajúca palubná doska umožnila úplne uvoľniť podlahu, zatiaľ čo nad sebou má predný pasažier „poruke“ obrovskú ponuku odkladacích priestorov.

Predné sedadlá konceptu taktiež využívajú nový dizajnový prístup: boli navrhnuté v duchu pohovky pre väčšiu pohodu. Know-how zakotvené v génoch značky umožňuje dosahovať výrazne nižšiu spotrebu paliva: menej ako 3 litre na 100 kilometrov. 

Auto pre rodinu. Ale luxusné - BMW Active Tourer Outdoor 

Atraktívna novinka rozšíri modelovú ponuku už čoskoro. BMW s ňou mieri do segmentu rodinných automobilov kategórie MPV. Koncept je poháňaný trojvalcovým benzínovým turbo motorom s objemom 1,5 litra, ktorý spolupracuje s elektromotorom. Ich spoločný výkon približne 190 koní bude poháňať prednú nápravu, podľa konštruktérov však nie je vylúčený ani pohon 4x4.

Päť-miestne auto bude schopné jazdiť aj čisto len v „elektrorežime“. BMW Active Tourer zrýchli na „stovku“ za osem sekúnd, jeho maximálna rýchlosť je 200 kilometrov za hodinu. 


 

Snímky: Vladimír Dimov

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 12:22