Továreň nemeckej automobilky Mercedes Benz v meste RastattReuters
StoryEditor

Mercedes chce novú továreň. Slovensko je mimo hry

09.03.2016, 15:23
Autor:
tvtv
Nemecká automobilka hľadá vhodnú lokalitu pre svoju fabriku. Horúcim kandidátom je Poľsko.

Nemecký koncern Daimler, ktorý je známy ako výrobca vozidiel značky Mercedes-Benz, plánuje expanziu.

Vo východnej Európe plánuje postaviť novú fabriku na výrobu automobilov. „Do konca roka sa chceme rozhodnúť,“ povedal poľskému denníku Puls Biznesu člen manažmentu Mercedens-Benz Cars Markus Schäfer.

Koncernu sa darí, vlani zaznamenal historické čísla tak v tržbách, ako aj vo výrobe automobilov.

To, že Nemci potrebujú novú fabriku, je známe už niekoľko rokov. Pred dvoma rokmi uvažovali o jej výstavbe v Rusku, pre rusko-ukrajinský konflikt však tento projekt zmrazili.

Aktuálne je opäť na stole. V hre je pritom investícia v hodnote vyše jednej miliardy eur. „Išlo by o flexibilnú automobilku s malým stupňom automatizácie,“ píše poľský denník. Nemci chcú navyše stavať aj dve motorárne. Prvá by mala stáť v Číne, druhá lokalita sa aktuálne vyberá.

To, že Nemci hľadajú nové miesto pre investície potvrdil pre Biztweet.eu aj samotný koncern. „Je pravdou, že neustále skúmame parametre miestnej výroby v súvislosti s rastom trhu a predajným potenciálom. To platí pre všetky trhy a regióny. Pochopte prosím, že v tejto chvíli túto tému nemôžeme komentovať,“ povedal portálu hovorca Mercedes-Benz Cars Matthias Krust.

Podľa poľských médií sú okrem Poľska v hre najmä Maďarsko a Rumunsko, Slovensko ako možnú lokalitu nespomínajú. „Slovensko nie je v hre o túto investíciu,“ povedal HN zdroj oboznámený s investičnými projektmi na Slovensku.

Poliaci ponúkli Daimleru lokalitu, ktorú mali pripravenú pre Jaguar Land Rover. Ten si nakoniec zvolil práve Nitru.

Poliaci nemajú v boji o nové automobilky najlepšie skóre. Prehrali už päť súbojov o novú továreň na automobily, z toho trikrát so Slovenskom.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 18:13