StoryEditor

Novinky majú naštartovať konjunktúru

16.09.2003, 00:00

Novinárskymi dňami sa 9. septembra začal jeden z najprestížnejších medzinárodných autosalónov na nemeckej pôde. Najmä nemecké automobilky majú veľké ambície prezentovať sa výrazne na "domácom ihrisku". Výsledkom týchto ambícií a skutočnosti, že nemecký automobilový trh je jeden z najsilnejších v Európe, je 125 svetových premiér. S IAA 2003 mnohí "kapitáni" automobilového priemyslu spájajú aj nádeje na koniec recesie. Dúfajú, že práve atraktívne novinky na kolesách, ktoré sa predstavia vo Frankfurte, pomôžu znova naštartovať automobilovú konjunktúru. Automedia, samozrejme, nemohla na tomto významnom autosalóne chýbať.

Taliansky koncern Fiat sa po nedávnych katastrofických správach o jeho finančnej situácii znova stabilizuje a novinky, ktoré ukázal vo Frankfurte, naznačujú dobrý koniec tejto krízy. V expozícii značky Alfa Romeo sa predstavili prepracované modelové rady Alfa 156, Alfa 166 (s novou prednou maskou) a Alfa Spider. Modelový rad 156 dostal do rodiny model s označením GT -- veľmi vydarené kupé z dielne Bertone. Kreatívne možnosti tejto tradičnej značky ukázala štúdia superšportového automobilu Sportiva Evoluta s vidlicovým prepĺňaným osemvalcom pod kapotou.
Medzi domácimi "hráčmi" sa výrazne prezentuje značka Audi. Okrem modelu Audi A 3 3,2 quattro naznačila budúcnosť tohto producenta krásna štúdia Audi Le Mans quattro, ktorá pokračuje v tradícii takých dizajnérskych skvostov, ako boli dizajnérske štúdie Audi Pikes Peak a Audi Nuvolari quattro. Najväčšou atrakciou bavorskej automobilky BMW je určite nový tereniak BMW X3 a kupé "šestkového" radu. Citroën ukázal konečne sériový a civilný modelový rad C2. Svoju európsku premiéru absolvoval aj typický predstaviteľ americkej automobilovej filozofie, nový Chrysler 300 C s markantným grilom a robustne-agresívnymi líniami. Daewoo postavilo na kolesá ďalšieho konkurenta v Nemecku veľmi populárnemu typu VW Golf. S označením Daewoo Lacetti má prísť tento nový kompaktný "Kórejčan" na svetové trhy vo februári a nahradí modelový rad Lanos.
O obrode talianskeho koncernu Fiat sme už hovorili v súvislosti so značkou Alfa Romeo. Aj značka, ktorá dáva koncernu meno, sa vo Frankfurte prezentovala veľmi výraznými novinkami. Najmä nový Fiat Panda by mohol znova dokázať to isté, prečo sa jeho menovcovi v nedávnej histórii hovorilo "malý zázrak". V sériovej podobe sa už predstavil aj malý van Fiat Idea, ktorý má osvedčené čisté línie a na veľmi kompaktnom priestore ponúka skutočne veľa. Kuloárové informácie o budúcej cene typu Fiat Panda na našom trhu pravdepodobne pripravia konkurenciu o zdravý spánok.
V expozícii značky Ford sme obdivovali najmä vydarený van Ford C-Max, ktorý má v októbri nastúpiť do súboja s takými konkurentmi, akými sú modelové rady Opel Zafira a VW Touran. Jeho najväčším tromfom má byť športovo ladený podvozok.
Dve výrazné prekvapenia čakajú na návštevníkov IAA 2003 aj v expozícii tradičnej britskej značky Jaguar. Malú revolúciu zosobňuje model Jaguar X -- Type Estate, prvý automobil s karosériou typu kombi v histórii tejto značky. Druhým "cukríčkom" je určite štúdia Jaguar R-D6 s vyladeným 2,7-litrovým biturbo turbodieselovým vidlicovým šesťvalcom pod kapotou.
V expozícii značky Jaguar dnes skončíme našu prehliadku noviniek, ktoré sa predstavili na medzinárodnom autosalóne IAA vo Frankfurte. Veď prezrieť si všetkých 125 svetových premiér naraz sa nedá. Na budúci týždeň však budeme v našej frankfurtskej prechádzke pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 23:10