StoryEditor

Ekobus v Bratislave

08.09.2003, 00:00

Česká firma NORDlogistic, a. s., vyslala nedávno na cestu po Európe svoj moderný ekologický autobus Ekobus. Konečnou stanicou bola vtedy Bratislava. Netrvalo dlho a s Ekobusom sa v Bratislave stretávame znova. Tentoraz si ho budú môcť otestovať aj cestujúci, pretože celý september bude premávať na pravidelných linkách Dopravného podniku Bratislava (DPB).
Od testovacích jázd Ekobusu očakáva vedúci odboru techniky DPB, inžinier Jaroslav Kováč, že preveria manévrovateľnosť na miestach, kde sú v Bratislave problémy, kapacitu -- teda či bude dostatočná na linkách, ktoré sú dosť vyťažené a z technického hľadiska najmä spotrebu a jazdné vlastnosti. Ekobus bude jazdiť na linkách druhej a tretej prevádzky, teda v centre mesta, kde je vyššie zaťaženie exhalátmi, ale aj do kopcov, napríklad na Kramáre či na Dlhé diely.
Nový český Ekobus patrí do kategórie ekologických autobusov, ktoré využívajú najčistejšie alternatívne palivo -- stlačený prírodný zemný plyn. Neobsahuje žiadne karcinogénne látky a nie je zdrojom takých splodín, ktoré narúšajú ozónovú vrstvu. Za sedem rokov prevádzky vyprodukuje o 57,4 tony menej splodín ako dieselový autobus. Spĺňa emisnú normu Euro 5 a najprísnejšie limity kalifornskej normy ULEV.
Ekobus verzia B, ktorý je určený špeciálne pre mestskú hromadnú dopravu, sa vyrába so zníženou dlážkou a v priestore stredných dverí má plošinu pre bezbariérový prístup. Rozmiestnenie sedadiel ponúka dostatok miesta aj pre invalidný vozík alebo detský kočík. Autobusy, nákladné i osobné autá poháňané čistým prírodným zemným plynom sú v európskych metropolách stále častejšou alternatívou. S heslom "čistý vzduch pre každého" prichádza Ekobus na celý mesiac do Bratislavy. Stáva sa tak aj výzvou pre našich zákonodarcov, aby sa seriózne zamysleli nad zvýhodnením ekologických prostriedkov mestskej hromadnej dopravy pred tými, ktoré naše životné prostredie čoraz viac zaťažujú a "zamorujú".

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 07:05