Škoda Auto
StoryEditor

Takto vyzerá nová Škoda Octavia. Zmeneným dizajnom zaskočila

27.10.2016, 09:28

Už približne rok sa špekulovalo, že nová Octavia dostane rozdelené predné svetlomety. A po oficiálnom predstavení na fotografiách od Škody sa to aj potvrdilo. A tak nová Octavia, ktorá príde do predaja budúci rok, bude mať vpredu „štyri oči“.

Dizajn sa tak z prednej časti dramaticky zmenil a tak trochu naznačuje aj novú identitu značky. Podobne má vyzerať aj pripravované menšie SUV od Škody. Svetlomety však po novom už budú miesto xenónov používať v najlepšom prevedení LED svetlá. Škoda tak dá do Kodiaqa a Octavie túto modernú technológiu skôr ako do Superbu.

Vynovená Octavia dostane okrem LED svetiel vpredu aj vzadu aj nový multimediálny systém s väčšou obrazovkou (9,2 palca) a väčšími možnosťami. Auto sa dokáže pripojiť na LTE sieť alebo vytvoriť Wi-Fi. Obdoba toho, čo sme si mohli vyskúšať na svetovej premiére Škody Kodiaq v Berlíne.

​Výraznejších zmien sa však interiér nedočkal. A tak nečakajte nový dizajn alebo displej miesto klasických budíkov. Palubná doska ostala prakticky úplne rovnaká. Len z obrázkov je možné si všimnúť novú grafiku displeja aj pred vodičom.

Česká automobilka stavila na bezpečnosť a Octavia dostane ďalšia nové asistentenčné služby pre bezpečnejšiu jazdu. Pribudol systém, ktorý vám pomôže nacúvať s prívesným vozíkom či dokonalejšia ochrana chodcov. Octavia by po novom mala takejto zrážke sama zabrániť. Rovnako ako pred nárazom do vozidla pred vami. Octavia rovnako bude dávať pozor na mŕtvy uhol alebo pri cúvaní do cesty či na parkovisku vás upozorní, že sa k vám z boku blíži auto.

Škoda zapracovala aj na komforte cestovania, a tak už aj tu si môžete prikúpiť volant s vyhrievaním, či dokonca mať prednastavený kľúč. Ak teda do vozidla pôjdete so svojim kľúčom, auto vám prispôsobí vaše nastavenia sedadla či systému. Ak si napríklad auto striedate v rodine, nemusíte stále meniť nastavenie zrkadiel a posedu.

Cestujúci na zadných sedadlách môžu používať plastové stolíky, ktoré budú pripevnené k sedadlám a model kombi dostane baterku do batožinového priestoru. Rovnako ako to má Superb už pár rokov.

K dispozícií bude tiež podvozok, ktorý môže meniť pomocou tlmičov svoje vlastnosti. Teda pracovať môže v komfortnom či športovom režime. Paleta piatich motorov sa nezmenila.Teda do auta si podobne ako dnes môžete objednať už aj 1,0 TSI až po 1,8 TSI či 2,0 TDI. Maximálny výkon, ktorý do „civilnej verzie“ dostanete je 184 koní. Problémom nebude samozrejme ani pohon 4x4.

Veľkým prekvapením však pravdepodobne bude nová verzia RS. O tej sa zatiaľ len neoficiálne hovorí, že prinesie možný výkon až 280 koní. Tá sa však ukáže až v priebehu budúceho roka.

01 - Modified: 2022-05-06 20:51:31 - Feat.: - Title: Dostupný základ zo Španielska? Malé elektromobily Škody, Cupry a Volkswagenu prvýkrát oficiálne 02 - Modified: 2022-05-07 22:38:43 - Feat.: - Title: Nová Fabia je výrazný drobec s dobrým vkusom. No s trochu výstrednejšou cenou 03 - Modified: 2022-03-31 11:24:40 - Feat.: - Title: Drobnosť spôsobujúca požiar. Volkswagen zvoláva vyše stotisíc áut rôznych značiek 04 - Modified: 2022-03-25 08:16:12 - Feat.: - Title: Škoda tento rok predstaví zásadnú novinku. Jej autá budú mať úplne nový dizajn 05 - Modified: 2022-03-15 21:27:41 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme český hit medzi SUV. Odštartoval novú éru značky
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 09:45