Snímka: iDNES.cz/Michal ŠafránekiDNES.cz/Michal Šafránek
StoryEditor

Škoda chystá veľké elektrické SUV, koncept predstaví o mesiac v Číne

09.03.2017, 18:43
Škoda na autosalóne v Ženeve, ktorý sa dnes otvoril verejnosti, prezentuje desať noviniek svojej modelovej rady.

Škoda je na autosalóne v Ženeve bez štúdie, predstaví ju totiž inde. Čína je dnes pre autopriemysel jedným z hlavných trhov. Jeho dôležitosť vníma tiež Škoda, pre ktorú je to po stránke objemu predaja najväčší trh. Na autosalón v Šanghaji chystá koncept veľkého elektrického SUV, a preto chýba tradičná štúdia značky v Ženeve.

Škoda na autosalóne v Ženeve, ktorý sa práve dnes (9. marca) otvára verejnosti, prezentuje desať noviniek svojej modelovej rady. Ale medzi faceliftovanými modelmi a špeciálnymi verziami Octavie a Kodiaq chýba naozaj veľké lákadlo. Hviezdu autosalóne v podobe konceptov, ktorými Škoda ohromovala na posledných ročníkoch ženevskej autoprehliadky (naposledy Visions predznamenávajúci podobu Škody Kodiaq), na stánku českej značky hľadáme márne.

Koncept až v Šanghaji

Stavbu štúdií zobrazujúcich predstavy dizajnérov v podobe nespútanej bezpečnostnými predpismi a výrobnými limity však Škodovka nezavrhla. Len Európe naznačuje, že je globálne pôsobiacou značkou, pre ktorú sú dôležité aj iné časti sveta.

Koncept so znakom Škody sa tak predstaví za niekoľko týždňov na autosalóne v Šanghaji, uviedol pre britský magazín Autocar Christian Strube, člen predstavenstva značky zodpovedný za vývoj. Ten tiež potvrdil, že sériový elektromobil značka predstaví v roku 2020, alebo 2021.

Na koncepte elektrickej škodovky pre Čínu podľa informácií iDNES.cz v posledných viac ako šiestich mesiacoch horúčkovito pracovalo dizajnérske štúdio Škody, projekt sa mal niekoľkokrát výrazne upravovať a tvorivý tím bol tiež pod výrazným časovým tlakom.

Podľa neoficiálnych informácií má ísť o výrazné veľké auto typu SUV. Ponúka sa špekulácia, že koncept naznačí podobu kupé verzie Škody Kodiaq, ktorú už niekoľkokrát sama automobilka potvrdila. Štýlové SUV so športovými tvarmi kupé sľúbila Škoda zatiaľ čínskym zákazníkom. Šéf značky Bernhard Maier opakovane vyhlásil, že uvedenie na európsky trh je závislé na tom, či pre túto variantu Kodiaq nájde v Európe výrobné kapacity.

Elektrický pohon

Koncept má mať elektrický pohon, čo zodpovedá novej stratégii značky, ktorá chce začať elektrifikáciu svojej modelovej rady. Najprv má prísť v roku 2019 hybridný Superb, ktorého pohon spája benzínový motor s elektromotorom živeným akumulátormi s možnosťou dobíjania (plug-in hybrid). Následne potom elektromobil, pričom sa značka aktuálne rozhoduje, ktorý model elektrickú trakciu dostane.

Je pravdepodobné, že elektrická škodovka pre Čínu má byť svojbytným modelom, ktorý bude od začiatku stavaný pre pohon zo zásuvky. Preto má tiež dostať elektrickú architektúru koncernu Volkswagen označenú MEB, ktorá umožňuje variabilne meniť koncepciu. Táto "elektrická" platforma môže byť použitá ako pre osobné, tak pre ľahké úžitkové autá. Variabilná architektúra umožňuje stavbu rôznych typov vozidiel s veľkou variabilitou karosérie a typov áut.

Predstavitelia Škody opakovane vyhlásili, že pre uvedenie elektrickej škody na trh je nevyhnutný dostatočný dojazd elektromobilov. Stopercentne elektrické vozidlá naprieč koncernom VW majú mať dojazd 250 až 500 kilometrov (podľa veľkosti vozidla a kapacity batérií).

Elektrické SUV od Škody tak má dostať pohon všetkých kolies (na každej náprave je samostatný elektromotor). Ťažké a veľké batérie sú uložené v plochej sendvičovej podlahe.

Pozrite si aj video o Škode Kodiaq zo ženevského autosalónu:

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 22:15