StoryEditor

Po osemnástich rokoch sa predstavila nová generácia populárneho "indiána"

09.12.2001, 23:00

V našej minulej realite boli automobily americkej značky Jeep, najmä zástupcovia modelového radu Cherokee, našimi motoristami vnímané skôr ako veľmi atraktívne exotické vozidlá. Dnes však aj títo americkí terénni "indiáni" už jazdia na našich cestách a ich majitelia si ich vybrali práve pre dôsledné stvárnenie americkej "filozofie" individuálnej dopravy pre vyššie sociálne vrstvy -- teda pre tých bohatších. Ale ani to už nie je celkom pravda. Hoci najmä zástupcovia modelového radu Cherokee stále platia za prejav určitého luxusu, pomer ceny a ponúkaných výkonov sa veľmi zreteľne vrátil do rozumnej úrovne.
Medzi tie modely, ktoré sa na našich cestách sem-tam našli už aj v dávnejšej minulosti, patril najmä Jeep Grand Cherokee a jeho verzie. Existuje však aj menší brat Cherokee, naňho sa však trocha zabudlo. Možno za to môže aj osemnásťročná prestávka medzi predchádzajúcou a súčasnou generáciou Jeep Cherokee. V tomto prípade sa však určite oplatilo čakať. Na farme Michael v susednom Česku sme sa nedávno oboznámili s týmto tereniakom, ale aj s novými motormi vo väčšom type Jeep Grand Cherokee.
Hoci program prezentácie pre motoristických novinárov bol skutočne bohatý aj na rôzne nemotoristické kratochvíle, najviac pozornosti pútala predsa len nakoniec novinka Jeep Cherokee. Po dlhých rokoch totiž prichádza vozidlo, spájajúce minulosť a súčasné trendy. Vzhľadom môže mnohým pripomínať slávny Jeep Willys a Jeep Dakar. K netradičnému vzhľadu sa pridávajú dobré jazdné vlastnosti na ceste aj v teréne. Najsilnejší zážihový motor 3,7 V6 (iba v kombinácii s automatickou prevodovkou) má výkon 211 koní a priemernú spotrebu 14,6 l/100 km. Benzín ako palivo poháňa aj štvorvalec so zdvihovým objemom 2,4 litra s výkonom 147 koní a priemernou spotrebou 10,6 l/100 km. Trio dopĺňa turbodiesel so systémom vstrekovania common rail, výkonom 143 koní a apetítom 9 l/100 km. Do ťažšieho terénu je k dispozícii pohon 4x4, redukcia a samosvorný diferenciál.
Novinky má aj väčší a o niečo luxusnejší Grand Cherokee -- napríklad nový prepĺňaný vznetový motor 2,7 CRD s výkonom 120 kW. Predstavila sa aj najluxusnejšia verzia Overland so zážihovým osemvalcom s objemom 4,7 l a zrýchlením na stovku za 8,3 s.
Snímky archív autorky

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. september 2024 09:36