StoryEditor

V Česku majú samojazdiaci autobus. Jeho prevádzku však zakazuje zákon

12.06.2017, 11:00
Autobus, ktorý nepotrebuje vodiča, aby odviezol cestujúcich z jednej konečnej na druhú, sa cez víkend prvýkrát objavil v Českej republike. Mercedes-Benz ho priviezol do výrobného závodu EvoBus v Holýšove na Domažlicku.

V Holandsku autobus získal pre overovacie jazdy rad výnimiek, aby mohol zviesť vybraných hostí medzi amsterdamským letiskom a Haarlemom, v Česku ale na cesty zatiaľ nemôže. Vozidlo s futuristickým interiérom a strechou, ktorá zvonku pripomína vlnobitie, priviezol na západ Čiech kamión.

Andreas Türk z koncernu Daimler, ktorý o autobuse bez vodiča vie takmer všetko, vysvetlil, prečo stroj nikoho nezvezie ani v uzavretom areáli holýšovskej továrne.

"Aby autobus mohol vyjsť na trasu, musíte pre neho mať dáta, ktoré nahráte do jeho systémov. Použiť len mapy nestačí. Autobus trasu najprv prejde klasicky s vodičom. Pri jazde sa nahrávajú dáta z GPS. Zároveň štyri kamery sledujú okolie, program identifikuje významné body trasy, ktoré potom slúžia na orientáciu autobusu. V holýšovskom areáli nebolo možné nič také urobiť, autobus sme priviezli v noci na sobotu, " vysvetlil Andreas Türk.

​Autobus dokáže na trase komunikovať so semaformi tak, aby na nich čo najmenej zastavoval. Jednoducho povedané - sám posiela informácie pred križovatkou, že sa blíži a požaduje prejazd. Od počítača riadiaceho prevádzku vzápätí príde informácia, či zelená ešte vydrží alebo či naskočí tak, aby autobus prešiel bez zbytočného zastavenia.

Rovnako tak dokáže presne zájsť do zastávky, postráži si zaplnenia vozidla. Rýchlosť upravuje nielen podľa vozidiel, ktoré jeho systémy detegujú, ale prepočítava aj pohyb chodcov na väčšiu vzdialenosť, aby v prípade potreby zabránil zrážke.

V Amsterdame najazdil tento autobus na linke medzi letiskom a mestom Haarlem 20 kilometrov bez jediného zásahu vodiča. Počas cesty vozidlo robilo všetko samo, úplne automaticky.

Semafor nad dverami

Autobus je nezvyčajný aj tým, že oboje dvere má uprostred pravého boku. Türk vysvetlil, že takto umiestnené dvere umožňujú jednoduchší pohyb cestujúcich vo vozidle. "Navyše nad dverami sa v staniciach rozsvecujú farebné svetlá. Najprv svieti zelená do vnútra vozidla a červená na chodník. To znamená, že ľudia majú vystupovať. Potom sa svetlá rozsvietia obrátene, a ľudia môžu v pokoji nastupovať. Najviac voľného miesta je práve okolo dverí, kde zostávajú ľudia, ktorí idú jednu alebo dve stanice, " uviedol Andreas Türk z koncernu Daimler.

Tento unikátny autobus neposlali z Nemecka do Holýšova náhodou. V tunajšej firme EvoBus do neho vyrábali komponenty. Thomas Rohde, konateľ EvoBus ČR povedal, že v budúcom roku chcú rozširovať tunajší závod, prijímať nových zamestnancov a ešte rozširovať výrobu.

Petr Eret, MF DNES

​​Kedy sa futuristický autobus objaví v uliciach ale nedokáže nikto odhadnúť. Jeho nasadeniu na bežné linky v európskych mestách bránia platné zákony. Odborníci z firmy Daimler nepredpokladajú, že by s bežnými cestujúcimi jazdili skôr ako za 10 rokov.

S najväčšou pravdepodobnosťou ale bude ich interiér vyzerať inak, ako pri prvom autobuse s trojcípou hviezdou na prednej maske. Dizajnéri sa snažili vnútro autobusu štylizovať ako mestský park. "Sedačky sú pohodlné lavičky z parku, držadlá od podlahy do stropu pripomínajú stromy. Osvetlenie prichádza akoby z konárov stromu. V Holandsku som pri predstavovaní autobusu hovoril, že jeho modrá podlaha pripomína zamrznuté vodné kanály, na ktorých ľudia v zime korčuľujú, " vysvetlil Andreas Türk z koncernu Daimler.

Vývoj tohto konkrétneho Future Busu, ako je pomenovaný, trval rok a pol. Je postavený na rovnakom základe, ako bežne používané autobusy Mercedes Citaro.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 02:12