Polícia ČR
StoryEditor

Jazdíte často v Českej republike? Nebuďte prekvapený, ak vás skontroluje policajný autobus

27.03.2019, 09:57
Novinka, ktorú môžu vodiči stretnúť na cestách, si posvieti na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky najmä v súvislosti s nákladnými automobilmi.

Policajná kontrola alebo zastavenie príslušníkmi polície vzhľadom na spáchanie istého priestupku nie je nič výnimočné a popravde, asi to čaká skôr či neskôr každého vodiča. Omyl sa stane a pravidlá cestnej premávky nemusíte porušiť vedome.

Ak však cestujete často do Českej republiky, môže na vás číhať pomerne zaujímavé prekvapenie - ak vás zastaví policajný autobus. Ten už totiž druhýkrát využili policajti v Libereckom kraji pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky a zároveň pri dokumentácii priestupkov nezodpovedných vodičov. Informuje o tom portál Týdeník Policie.

Pýtate sa prečo polícia využíva práve autobus? Je to veľmi netypické policajné vozidlo pre cestné hliadky a máte pravdu - prečo ho v Česku používajú?

Môže za to najmä nepriaznivý vývoj dopravnej nehodovosti s účasťou predovšetkým vodičov nákladných vozidiel. Svoju činnosť teda zamerali na zistenie, zadokumentovanie a vyriešenie priestupkov, a to predovšetkým spôsob jazdy, zákaz predchádzania, používanie bezpečnostného pásu, alebo na predmety, ktoré by obmedzovali alebo znemožňovali výhľad vodiča.

Nepovšimnuté neostalo ani nerešpektovanie dopravného značenia, poprípade technický stav jazdných súprav, doba jazdy a povinného odpočinku, alkohol a tiež všetky ostatné formy nevenovania sa vedeniu vozidla.

Využívanie špeciálneho policajného autobusu má pri dokumentácii priestupkov svoje výhody. V prvom rade asi tá najväčšia - nikto to nečaká. Veď mysleli ste si niekedy, že by vás kontroloval "obyčajný autobus"?

V druhom rade to je lepší výhľad do kabín nákladných áut, ktorý je pri dynamickej kontrole nákladných vozidiel potrebný. V autobuse sa pochopiteľne sedí podstatne vyššie než v bežných osobných motorových vozidlách, čo dáva polícii výhodu.

​Ako a kto priestupky riešil? Boli to policajti v doprovodných vozidlách, ktoré bezprostredne priestupcu na bezpečnom mieste odstavili a priestupok vyriešili. Spoločne za krátky čas zdokumentovali a vyriešili českí policajti 40 priestupcov, od ktorých zinkasovali zhruba 24-tisíc českých korún (takmer tisíc eur).

"Z toho dôvodu bude dokumentácia priestupkov vodičov nákladných vozidiel za použitia autobusu využívaná aj naďalej, tento spôsob dokumentácie sa osvedčil a určite prispeje k väčšej bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a väčšej miere dodržiavania pravidiel cestnej premávky zo strany vodičov nákladných vozidiel" doplnil kpt. Ing. Jan Frieser z odboru služby dopravnej polície Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Ako kladivo na vodičov NAD to je nepochybne veľmi efektívne riešenie a originálny nápad. Nie je teda vôbec vylúčené, že policajný autobus bude čoskoro brázdiť aj naše slovenské cesty, pričom si posvieti na nezodpovedných vodičov.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 16:19