StoryEditor

Polícia si posvietila na cyklistov. Toto sú najčastejšie priestupky, ktoré na cestách robia

23.07.2019, 15:02
Príslušníci polície zaevidovali len počas minulého týždňa v Bratislave až 115 porušení predpisov zo strany cyklistov.

Teplé letné počasie, množstvo áut na cestách a s tým súvisiace dlhé kolóny v rannej či poobednej špičke. Množstvo ľudí aj z tohto dôvodu vymenilo svoj automobil práve za bicykel, ktorý dokáže byť najmä vo veľkomestách efektívnejším a zdravším spôsobom dopravy.

Spolu s týmto trendom sa však do premávky dostávajú aj nezodpovední cyklisti, ktorí nerešpektujú dopravné značenia a porušujú zákon. Ohrozujú tým nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Polícia si preto počas uplynulého týždňa v Bratislave na previnilcov posvietila a v nedávno zverejnenom videu informuje o výsledkoch tejto akcie.

Vyše sto pochybení cyklistov

Cyklisti mali podľa informácií polície porušiť predpisy v celkom 115 prípadoch. Pokuty zaplatili v celkom 80 prípadoch, výška udelenej pokuty bola v rozmedzí až do 50 eur a dohovorom bolo riešených ďalších 35 cyklistov. 

V jednom prípade bola dokonca u cyklistu pozitívna dychová skúška na alkohol v krvi, keď pri kontrole nafúkal nad povolených 0,5 promile. Najčastejšie išlo o porušenia predpisov v podobe jazdy cez priechod pre chodcov, jazdu po chodníku, jazdu v protismernej premávke a jazdu na červený signál na svetelnej križovatke.

Často je vidieť v mestách, ako cyklisti prechádzajú z cesty na chodník a naspäť podľa toho, ako im to vyhovuje. Na druhú stranu je nevyhnutné, aby aj samotní vodiči motorových vozidiel boli voči cyklistom na cestách ohľaduplní. V neposlednom rade by malo byť aj v snahe mesta, aby sa stále viac budovali dôležité cyklochodníky, ktoré by využívanie "zdravšej alternatívnej dopravy" obyvateľom uľahčili.

Pravidlá pre jazdu na bicykloch

Málo cyklistov si uvedomuje, že predpisy platia aj pre nich a rovnako ako vodiči, aj oni majú náležité povinnosti. Na bicykli sa jazdí predovšetkým na cestičke (pruhu) pre cyklistov. Tam, kde takýto pruh nie je, sa jazdí pri pravom okraji vozovky a jednotlivo za sebou. Jazda po chodníku je zakázaná a porušujete ňou pravidlá cestnej premávky. Po chodníku sa môžete pohybovať len vtedy, ak zosadnete a bicykel tlačíte vedľa seba, čo platí aj o využívaní priechodu pre chodcov. 

Obchádzať môžu cyklisti zľava, pričom však nesmú ohroziť vodičov, ani iných účastníkov cestnej premávky. Ak sa dostanete do styku s pomalým alebo stojacim vozidlom, môžete ho predísť aj po pravej strane cesty alebo krajnici. Pri zmene smeru jazdy je cyklista povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy upažením ruky. 

​Rovnako ako pre ostatných účastníkov cestnej premávky, tak aj pre cyklistov platia dopravné značky či svetelné križovatky. Mimo obce je cyklista povinný nosiť na hlave bezpečnostnú prilbu (do 15 rokov aj v obci) a za zhoršenej viditeľnosti tiež reflexný odev, pričom bicykel musí byť vybavený bielym predným svetlom a červeným zadným svetlom.

Bicykel musí mať tiež vždy odrazové sklíčka - biele predné, červené zadné, aspoň jedno bočné oranžové na každej strane kolesa, a tak isto oranžové na oboch pedáloch. Odrazové sklá možno nahradiť i reflexnými prvkami na odeve alebo obuvi. Samozrejme, cyklista nesmie mať v dychu viac než pol promile alkoholu, inak mu hrozí pokuta až do výšky 800 eur, v blokovom alebo rozkaznom konaní do 650 eur. 

Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, viesť počas jazdy druhý bicykel, držať sa iného vozidla, viesť ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla (nákupné tašky zavesené na riadidlách).

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:18