StoryEditor

Toyota bude testovať samojazdiaci model. Do mesta ho nasadia už budúci rok

28.10.2019, 10:07
Autor:
ČTKČTK
Po testovaní na uzavretom okruhu a dosiahnutí vynikajúcich výsledkov, postupuje Lexus LS (P4) do skúšobnej prevádzky v mestskej premávke.

Autonómne vozidlá sú pre automobilky čoraz dôležitejšou výzvou. V budúcnosti by totiž mohli výrazne odľahčiť dopravu a prispieť k nižšej nehodovosti na cestách.

Jednotlivé vozidlá by medzi sebou komunikovali a vytvárali tak celú dopravnú sieť nezávislú na ľudských zásahoch do riadenia. Všetko sú to zatiaľ len dohady a ideálne predstavy do vzdialených rokov.

​Automobilka Toyota však začne už budúce leto v Tokiu verejne testovať autonómne vozidlo na báze Lexusu LS pod označením P4. Testovacie vozidlo umožňujúce samostatnú jazdu bez zásahu vodiča bude od júla do septembra nasadené priamo v mestskej premávke formou "mobilita ako služba", oznámila japonská firma v tlačovej správe.

Verzia P4 sa objaví v rušnej a často upchatej tokijskej štvrti Odaiba. Štvrť poskytuje pre testovanie schopností autonómnej technológie Toyoty komplexné a náročné prostredie zahŕňajúce chodcov, dopravnú prevádzku, rôznorodú cestnú infraštruktúru a vysoké sklenené budovy.

Program bude otvorený širokej verejnosti a jeho účastníci budú vybraní zo zaregistrovaných záujemcov. V súlade s japonskými zákonmi bude vo vozidle vždy prítomný aj samotný vodič v úlohe zálohy pre prípadné núdzové manévre.

"Tým, že sme si dali tak náročnú výzvu v podobe autonómnej prevádzky v štvrti Odaiba, sme nasadili vysokú latku, ktorá si od nás žiada rýchle rozšírenie schopností našej technológie za krátku dobu," uviedol generálny riaditeľ Toyota Research Institute Gill Pratt.

​Toyota podrobila platformu P4 testovaniu v Spojených štátoch na vlastnom uzavretom testovacom okruhu v Ottawa Lake v štáte Michigan. Na okruhu simulovala tie najnáročnejšie infraštruktúrne podmienky štvrti Odaiba a jazdné scenáre, za ktorých bude P4 demonštrovať schopnosti autonómnej jazdy.

Až na výnimky, ktorými môže byť napríklad veľmi zlé počasie, husté sneženie a podobne, zvláda už autonómne vozidlo podľa automobilky všetko samostatne. A vie si poradiť dokonca aj v prípade, keď vyzve človeka k prevzatiu riadenia, ale ten na výzvu nereaguje. Potom auto samostatne bezpečne zastaví na krajnici cesty.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 00:25