Ak sa vo vozidle prepravuje dieťa, ktorého hmotnosť neprevyšuje 36 kilogramov a telesná výška nedosahuje 150 centimetrov, má vodič povinnosť umiestniť ho do detskej autosedačky. Pre deti do približne 13 kilogramov sa používajú sedačky typu 0, resp. 0+ (vajíčka). Tieto autosedačky sa používajú vždy proti smeru jazdy. Sedačku je možné použiť na prednom sedadle i zadných sedadlách. U najmenších detí v prvom kroku upneme dieťa do sedačky, a tú potom už aj s dieťaťom inštalujeme do vozidla. Ak sa sedačka preváža na prednom sedadle, musí sa vždy deaktivovať čelný airbag spolujazdca. Sedačka sa položí na sedadlo, bezpečnostný pás sa vedie najskôr cez sedačku, v oblasti nožičiek sa pretiahne príslušnými úchytmi či okami. Po zacvaknutí zámku sa pás vedie cez chrbtovú časť sedačky, pretiahne sa príslušným úchytom a utiahne sa. Držadlo sa nastaví do cestovnej polohy pred dieťa a ťahom sa skontroluje pevné uchytenie. Ak je dieťa v sedačke na zadnom sedadle, umiestni sa na tej strane, ktorá umožní rodičom bezpečne vložiť aj vybrať sedačku z vozidla - teda smerom k chodníku či ku krajnici cesty.Youtube (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Vodiči budú mať v Taliansku novú povinnosť. Hrozia pokuty, trestné body i zákaz šoférovania

12.11.2019, 10:02
Autor:
ČTKČTKfdvfdv
Vodičom, ktorí vyrazia s malými deťmi v aute na talianske cesty, pribudla ďalšia povinnosť. Turistov sa to však týka len okrajovo.

Kto totiž povezie v autosedačke dieťa mladšie ako štyri roky, bude musieť mať nainštalované zariadenie, ktoré ho upozorní v prípade, že by dieťa v aute zabudol.

Pokiaľ policajti pri kontrole odhalia auto s detským pasažierom bez povinného alarmu, môžu vodičovi uložiť pokutu od 81 do 326 eur. Pri opakovanom porušení môže dokonca nasledovať aj zákaz riadenia vozidla na 15 dní až dva mesiace.

Rodičia, starí rodičia i ďalší ľudia, ktorí so sebou v autosedačke povezú dieťa mladšie ako štyri roky, musia mať alarm, ktorý sa automaticky spustí, keď vodič opustí vozidlo bez dieťaťa.

Bude môcť byť súčasťou autosedačky, vozidla, ale môže byť aj nezávislý na oboch z nich. Spĺňať však bude musieť to, že upozornenie na zabudnuté dieťa musí byť viditeľné alebo počuteľné vnútri aj mimo automobilu.

Nariadenie začne platiť 6. marca 2020. Systém je však povinný len pre vozidlá registrované v Taliansku a zahraničných vodičov s bydliskom alebo trvalým zamestnaním v Taliansku. Povinnosť platí aj pre vozidlá autopožičovní.

Na trhu sú podľa denníka La Repubblica k dispozícii zariadenia, ktoré vysielajú SMS správy či správy cez komunikačnú službu WhatsApp. Na obstaranie mechanizmu talianske ministerstvo dopravy prispeje vodičom sumou 30 eur.

​Ak policajti niekoho pristihnú s dieťaťom mladším štyroch rokov vo vozidle bez predpísaného zariadení, budú mu môcť uložiť nielen pokutu, ale aj päť trestných bodov.

Nové opatrenia ministerstvo dopravy prijalo v reakcii na tragické prípady, keď rodičia alebo iní rodinní príslušníci zabudli dieťa v horúcom počasí v aute. Batoľatá potom často na následky prehriatia zomreli. Rovnaké prípady sa stávajú počas letných mesiacov i u nás. Vo svojej výbave to môže zahŕňať napríklad SUV od značky Hyundai - Santa Fe.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 20:45