StoryEditor

Bojové obrnené vozidlá 8x8 môže byť v niektorých verziách osadené na kratšie platformy

20.12.2021, 08:45
Autor:
redred
Ministerstvo obrany plánuje realizovať jeden z najväčších modernizačných projektov v rámci pozemných síl, a to nákup nových bojových obrnených vozidiel na platforme 8x8, ktorými v súčasnosti OS SR nedisponujú.

Obnova slovenskej ekonomiky po pandémii koronavírusu, plánovaná podpora rodín s deťmi, to sú len dve z výziev, ktoré budú mať vplyv nielen na štátny rozpočet SR, ale zrejme aj na rozpočet obranný. Zatiaľ čo dopady pandémie na obranný rozpočet nie sú presne vyčíslené, plánovaná podpora rodín má podľa ministra financií Igora Matoviča ukrojiť z výdajov na zbrojenie približne 200 miliónov eur ročne.

Ministerstvo obrany v čele s ministrom Jaroslavom Naďom konštatovalo, že spomalenie rastu obranných výdavkov nie je pre rezort obrany potešujúcou správou. Na druhej strane minister obrany predpokladá, že výdaje na zbrojenie v pomere k HDP sa budú stále približovať k dvom percentám. Dôležité podľa Jaroslava Naďa je, aby sa nezastavili investície do Ozbrojených síl SR.

Zmeny v obrannom rozpočte môžu mať dopad aj na plánované modernizačné projekty. Tým je aj nákup bojových obrnených vozidiel 8x8 v celkovom počte 500 kusov. Nákup má byť realizovaný v piatich etapách. Cena za obrnené vozidlá by nemala presiahnuť 2,39 miliardy eur. V prvej fáze má dôjsť k nákupu 76 BOV 8x8 a nákupy ďalších vozidiel v podporných a zabezpečovacích verziách budú predmetom opcie.

Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR vo svojom hodnotení projektu BOV 8x8 konštatuje, že počet 500 kusov nemusí byť definitívny a Generálny štáb OS SR pracuje s viacerými alternatívami v oblasti podporných a zabezpečovacích verzií vozidiel.

Viacúčelové obrnené vozidlo TITUS 6x6, ktoré si v počte 62 kusov objednala česká armáda TDV

​Už dnes sa vedú diskusie o možnom využití obrnenej platformy 4x4 ako náhrady za niektoré verzie BOV 8x8. Platforma 4x4 ale nie je vhodná pre všetky podporné alebo zabezpečovacie verzie. Vhodnejšou alternatívou by mohla byť platforma 6x6, napríklad vozidlo TITUS.

Vozidlo TITUS 6x6 je moderné obrnené vozidlo na podvozku Tatra, na ktorom spolupracovali francúzska firma Nexter s českou Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle. Francúzska spoločnosť Nexter je významným dodávateľom pozemných systémov a munície vo Francúzsku a celej Európe.

Vďaka svojej modularite je vozidlo dostupné v rôznych modifikáciách, napríklad ako samohybný mínomet 120 mm, štábne miesto velenia, logistické, alebo prieskumné vozidlo. Vozidlo už dnes úspešne využíva francúzska polícia a česká armáda si objednala 62 kusov vozidiel TITUS 6x6 v troch modifikáciách, ďalšie vozidlá budú dodávané napríklad na Blízky východ.

​Výhľadovo môže česká armáda nakúpiť ďalších 300 týchto vozidiel. Je nutné poznamenať, že vozidlá TITUS 6x6 pre českú armádu budú vyrábané v Českej republike v závodoch Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle. Nakoľko sa automobilka Tatra Trucks vrátila prostredníctvom firmy Tatra Defence Slovakia na Slovensko, otvára sa otázka možnosti výroby vozidiel TITUS 6x6 aj na území Slovenska.

„Naším cieľom je maximalizovať výrobu pre silové zložky Slovenska tak, aby sme boli pre slovenskú armádu a ministerstvo obrany najlepšou voľbou – či už technikou, podielom výroby na území SR, ale aj ponukou služieb,“ uviedol generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia Michal Baláž.

Vďaka tomu, že automobilka Tatra Trucks s firmou Tatra Defence Slovakia zdieľa svoje know-how, môže byť práve alternácia niektorých verzií BOV 8x8 vozidlami TITUS pre rezort obrany veľmi dobrou voľbou a to ako z hľadiska kvality vozidla, tak aj z hľadiska zapojenia domáceho obranného priemyslu do modernizácie OS SR. Obrnená platforma 6x6 je aj oveľa vhodnejšia pre integráciu potrebných systémov, než platforma 4x4.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 05:43