StoryEditor

Prerastený dron spojený s luxusným SUV. Američania ukázali lietajúce vozidlo na vodík

31.05.2019, 11:17
Autor:
ČTKČTK
Lietajúca novinka je schopná prekonať až 644 kilometrov a previezť 454 kilogramov nákladu.

Spoločnosť Alaka'i Technologies predstavila model svojho lietajúceho dopravného prostriedku, ktorý je na rozdiel od iných podobných návrhov poháňaný vodíkovými článkami. Volá sa Skai a vyzerá ako veľký dron spojený s luxusným športovo-úžitkových vozidlom.

Firma dúfa, že bude raz slúžiť ako taxi, na prepravu nákladov a ako ambulancia. Odborníci však varujú, že pred schválením pre lety bude musieť prekonať rad regulačných prekážok, píše agentúra AP.

Skai má na streche šesť rotorov a vnútri sedadlá pre päť osôb. Podobne ako dron vzlieta a pristáva vertikálne. Od konkurenčných strojov sa však líši tým, že nie je poháňaný batériami, ktoré sú ťažké, ale ľahkými vodíkovými palivovými článkami. Jeho dolet je 644 kilometrov a môže prepraviť až 454 kilogramov nákladu.

Pre lety zatiaľ bude potrebný pilot a Skai sa bude ovládať za pomoci dvoch pákových ovládačov. Existuje však aj technológia pre autonómne lety, uviedol generálny riaditeľ firmy Stephan Hanvey.

Advokát spoločnosti Dorsey & Whitney Thaddeus Lightfoot, ktorý pomáha firmám orientovať sa v pravidle Federálneho úradu pre letectvo (FAA), však varuje, že bude trvať roky, než FAA povolia lety podobnými dopravnými prostriedkami bez vodiča.

Regulátori sa teraz stretávajú s tým, čo robiť s rastúcim množstvom menších dronov, ktoré používajú nadšenci do letectva a filmári. Tento rok FAA zmiernilo obmedzenia pre lety malých dronov nad davmi a v noci.

Dopravné prostriedky v tvare dronov, ako je Skai, musia najprv preukázať svoju spôsobilosť k letu, ako bežné lietadlá. Potom musia získať komerčnú certifikáciu, čo je ďalší zložitý proces, uvádza Lightfoot.

"Technológia je zaujímavá, ale regulačná cesta bude veľmi dlhá," upozorňuje Lightfoot. Dodáva, že nápad umožniť ľuďom lietať vo veľkom lietadle bez pilota je mimo súčasný regulačný systém.

Hanvey pripúšťa, že bude trvať najmenej desať rokov, než sa firme podarí realizovať jej víziu - mať flotilu lietadiel pre prepravu cestujúcich vo veľkých mestách rýchlosťou takmer 120 míľ za hodinu (193 kilometrov za hodinu).

Pred použitím pre osobnú prepravu by Skai mohlo slúžiť na prepravu potravín alebo vody po katastrofách, ako sú hurikány alebo požiare, ktoré môžu zničiť infraštruktúru. Môže sa použiť aj ako ambulancia alebo na evakuáciu ľudí. Skai je rovnako vybavený vysielačom, vďaka ktorému môže tiež vo vzduchu slúžiť ako veža na prenos signálu pre mobilné telefóny.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 09:41