StoryEditor

Honda zverejnila informácie o svojom prvom elektromobile. Premiéru má už čoskoro

02.07.2019, 12:33
Výrobca prináša bližšie informácie o výkone i dojazde elektrického mestského automobilu, ktorý sa má predstaviť počas tohto roka.

Mnohí fanúšikovia značky, ale tiež tí, ktorí obľubujú bezemisnú jazdu či pôžitok z jazdy v elektromobile, čakajú na prvý plne elektrický výtvor automobilky Honda. Model s označením Honda e sa ukázal na autosalóne v Ženeve, no podrobnejšie informácie si výrobca nechával pre seba - až do teraz.

Novinka má podľa značky prinesť do segmentu kompaktných elektrických automobilov neprekonateľné zábavné jazdné vlastnosti a využiteľnosť. V útrobách bude možné nájsť elektromotor s výkonom približne 150 koní (110 kW) a pôsobivým krútiacim momentom vyše 300 Nm.

​Akumulátor 35,5 kWh patrí k najkompaktnejším vo svojej triede a prispieva k výnimočnému vyváženiu nízkej hmotnosti, schopnosti rýchleho nabíjania na 80 percent za 30 minút a dojazdu nad 200 kilometrov. Vďaka tomu je Honda e ideálna najmä pre bežné dochádzanie do práce v meste.

Inžinieri spoločnosti Honda venovali mimoriadnu pozornosť zdokonaleniu dynamiky jazdy, aby bola zábavná a zaujímavá. Akumulátor je uložený pod podlahou vozidla a ťažisko automobilu je zhruba vo výške 50 centimetrov nad zemou. Honda e s rozložením hmotnosti 50:50, širokými, ale kompaktnými rozmermi a krátkymi presahmi vpredu a vzadu, poskytuje v segmente kompaktných elektrických automobilov optimálne vyváženie stability a jazdných vlastností.

Aby sa zachoval športový charakter automobilu, výkon sa prenáša na zadné kolesá a tým sa zároveň umožňuje väčšia manévrovateľnosť prednými kolesami. Výsledkom je polomer zatáčania približne 4,3 metra, vďaka čomu má Honda e výnimočné manévrovacie schopnosti v mestských uličkách.

Nízke ťažisko a prepracovaná výška umožňuje zvládnuť naklápanie karosérie bez tvrdého pruženia, takže sa zlepšilo ovládanie pri rýchlych zmenách jazdných pruhov. Inžinieri spoločnosti Honda porovnávali kvalitu jazdy automobilu s automobilmi väčšieho segmentu, pričom na dosiahnutie pohodlnej a príjemnej jazdy pre cestujúcich využili konštrukciu nezávislého odpruženia štyroch kolies McPherson.

​Novinka bude ponúkať aj systém Single Pedal Control, ktorý umožňuje vodičovi zrýchľovať a spomaľovať automobil len pomocou plynového pedála. Pri stlačení plynového pedála bude automobil zrýchľovať normálnym spôsobom a pri jeho uvoľnení dôjde k výraznému automatickému regeneračnému brzdeniu, čím sa automobil spomalí.

Systém Single Pedal Control zlepšuje efektivitu jazdy v mestskom prostredí a znižuje potrebu používania viacerých pedálov. Jazda je vďaka tomu zaujímavejšia, vzrušujúcejšia a plynulejšia, pričom vodič má stále maximálnu kontrolu nad vozidlom a dokáže tak jemne dobíjať akumulátor aj počas jazdy.

Honda

​Materiály s vysokou pevnosťou, ktoré sú použité v konštrukcii kostry karosérie, prispievajú ku konštrukčnej tuhosti a znižujú celkovú hmotnosť. Takýto ľahký podvozok je ideálnou platformou a umožňuje naladiť pruženie a riadenie na dynamický zážitok z jazdy. Ten sa ešte môže zdokonaliť v režime „Sport“, v ktorom sa zlepšujú vlastnosti prostredníctvom rýchlejšej odozvy pri akcelerácii.

Nový elektrický kompakt od Hondy napĺňa stratégiu značky, podľa ktorej sto percent predávaných vozidiel Honda, bude v Európe do roku 2025 vybavených elektrifikovaným pohonným ústrojenstvom.

Sériová verzia automobilu Honda e sa predstaví v priebehu tohto roka a zákazníci si už čoskoro budú môcť môžu rezervovať prednostnú objednávku aj prostredníctvom slovenského zastúpenia.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:04