StoryEditor

Trend z Európy prišiel aj do USA. Otestujú náhradu za bežné spätné zrkadlá automobilov

30.08.2019, 11:05
Autor:
ČTKČTKrperpe
Po Japonsku či Európe sa štýlová náhrada v podobe kamier a premietania obrazu na displeje v kabíne dostane i do USA. Zatiaľ v rámci testovania.

Regulátori v Spojených štátoch plánujú otestovať možnosť nahradenia tradičných spätných zrkadiel v automobiloch kamerami. Informoval o tom americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA).

Plánované testy majú preveriť, ako by sa táto zmena prejavila pri samotnom riadení automobilov, pričom tieto testy by sa mali najprv zamerať na osobné automobily a neskôr aj na nákladné vozidlá. 

​​V Európe a Japonsku je už nahrádzanie zrkadiel kamerami povolené. Japonská automobilka Toyota vlani v Japonsku začala ako prvá na svete predávať sériový model Lexus ES, ktorý je možné vybaviť kamerami namiesto bočných zrkadiel.

Volkswagen koncom minulého roka uviedol na európsky trh čisto elektrický SUV model Audi e-tron, v ktorom bočné zrkadlá tiež nahrádzajú efektívne kamery. Tie podľa samotnej automobilky prispievajú k lepšej aerodynamike (lepšia efektívnosť elektromobilu) a ponúkajú vodičovi lepší výhľad z vozidla, kvôli väčším uhlom záberu.

Aj v našej redakcii sme si už na niekoľko dní vyskúšali, aké je to jazdiť s vozidlom (Audi e-tron) vybaveným "spätnými kamerami". Prvé kilometre budú pre mnohých problematické a budú chaoticky pozerať do prázdnych okien, ako do bežných spätných zrkadiel (ktoré tu nie sú).

Už po niekoľkých desiatkach kilometrov sme si však na túto novinku dokázali zvyknúť a hoci občas sa nám stalo, že sme sa pozreli na miesto "bežných späťákov", čoraz viac nám pripadalo normálne pozerať na displeje vo dverách - premietajúce obraz z kamier.

​Najmä obrazovka na dverách spolujazdca je vo skvelom zornom uhle pohľadu, trošku horšie to je však s displejom na dverách vodiča. Je umiestnený príliš nízko a človek si na kontrolu situácie na ceste pomocou tejto obrazovky podstatne ťažšie zvyká a uhol pohľadu je pomerne neprirodzený. Treba si tiež zvyknúť na iné vnímanie "blízkosti áut" v takýchto spätných zrkadlách/kamerách.

V USA sa však oba tieto modely (Audi e-tron a Lexus ES) predávajú s tradičnými bočnými zrkadlami, napísala agentúra Reuters. To by sa mohlo po úspešnom absolvovaní testov a pozitívnych výsledkoch zmeniť.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:27