StoryEditor

Takto môže vyzerať pneumatika budúcnosti. Pozná svoj stav a dokáže sa nielen sama dofúkať

04.11.2019, 14:24
Spoločnosť Continental predstavila koncept pneumatiky a ráfika kolesa, ktoré majú zvýšiť životnosť pneumatiky, znížiť spotrebu paliva, zlepšiť prehľad o ich stave a uľahčiť správu flotíl.

Koncept pneumatiky budúcnosti od koncernu Continental, do ktorej spadá napríklad aj česká značka Barum a závod v Otrokoviciach, sa volá C.A.R.E. Skratka evokuje anglický výraz pre starostlivosť a sama navyše odkazuje na vlastnosti pneumatiky, píše iDNES.cz.

Jednotlivé písmená tú zastupujú slová Connected, Autonomous, Reliable a Electrified, teda slovensky pripojená, autonómne, spoľahlivá a elektrifikovaná.

Základom konceptu je nová pneumatika, ktorá má v sebe zabudovanú zostavu senzorov. Tie neustále sledujú napríklad hĺbku dezénu, teplotu pneumatiky, strážia možné poškodenie a samozrejme priebežne merajú tlak v samotnej pneumatike.

Celý systém sa volá ContiSense a prenáša získané dáta do aplikácie ContiConnect Live. V nej prevádzkovateľ vozidla okamžite uvidí, že sa s pneumatikou deje niečo zlé, alebo že je dezén zjazdený a je vhodné ju vymeniť. To by malo uľahčiť aj prácu správcom flotíl automobilov.

Continental

​Continental pritom počíta s tým, že takáto flotila bude autonómna. A autonómne auto si len ťažko samo pneumatiku v prípade potreby dohustí, ak tlak klesne pod stanovenú hodnotu. A preto má systém ešte ďalšiu súčasť: nový ráfik.

Priamo v ňom sú zabudované odstredivé čerpadlá, ktorá dokážu vytvoriť zásobu stlačeného vzduchu, ktorým sa pneumatika v prípade potreby automaticky dohustí.

​Technológia, ktorú Continental nazýva PressureProof, by tak mala prispievať k zníženiu spotreby paliva. Auto totiž už nikdy nebude jazdiť s nesprávne nahustenou (podhustenou) pneumatikou,

Tento vynález pripomína riešenie českej firmy Coda Development. Lenže jej riešenie je zabudovanie priamo v pneumatike a udržuje tlak automaticky, zatiaľ čo PressureProof využíva generovanie vzduchu v kolese a pneumatiku dohusťuje "na povel" elektroniky.

Continental

​Naviac systém umožňuje ešte jednu "vychytávku": funkcia PressureBoost upravuje tlak v pneumatike podľa aktuálnej situácie pri jazde.

Continental schopnosť bližšie nerozoberá, ale môžeme si to predstaviť tak, že pri pokojnej a ekonomickej jazde systém pneumatiku automaticky trochu prihustí na vyšší tlak, zatiaľ čo keď dôjde na ostrejšiu jazdu, tlak mierne uberie, aby mala pneumatika lepšiu priľnavosť k vozovke.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 21:24