StoryEditor

Seat vyvíja nový systém sledovania vodiča. Uvidí, čo za volantom práve robíte

14.03.2020, 06:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Novinka by sa mohla dostať do sériových vozidiel a prispieť tak k nielen k bezpečnosti na palube, ale aj ku komfortu vodiča.

Bezpečnosť nových automobilov je dnes spolu s ich ekologickou prevádzkou jednou z hlavných priorít pri vývoji nastupujúcich modelov. Automobilky preto prichádzajú s jedným bezpečnostným systémom za druhým a predháňajú sa v ich aplikácii z teórie do reálnej praxe.

Výnimkou nie je ani systém sledovania vodiča. Španielsky výrobca Seat práve vyvíja jeho novú generáciu schopnú vás za volantom neustále pozorovať, čím chce zabojovať proti únave. Nový systém bude schopný presne identifikovať, čo práve za volantom vodič robí a podľa toho sa následne zachová.

Čo presne po odhalení nepozornosti urobí alebo aké opatrenia zavedie, je zatiaľ otázkou ďalšieho vývoja. Výskumníci však už teraz pracujú na niekoľkých scenároch a ich aplikácia v praxi potom bude, samozrejme, len odrazom aktuálne platnej legislatívy.

Pozeraj dopredu

Umelú inteligenciu chce automobilka primárne využiť na zvýšenie bezpečnosti nielen samotnej posádky auta, ale aj jeho okolia. Pomocou systému, na ktorom pracuje so startupom s názvom Eyesight Technologies, totiž vyvíja prvok, ktorý na základe neustáleho monitorovania vodiča ľahko zistí aj to, kam sa vodič práve pozerá.

Ten pritom nebude musieť ani vytočiť hlavu, ako je to pri doterajších inteligentných systémoch sledovania únavy a pozornosti (monitorujú tvár a jej odklon od ideálnej stredovej pozície). Systém Seatu tak ľahko zistí, či ste spoza volantu neprehliadli nejakého chodca, ktorého automobil zaregistruje pomocou integrovaných radarov a špičkových kamier.

Podľa správy Európskej únie je totiž až 36 percent všetkých nehôd spôsobených nepozornosťou vodiča a vzhľadom na rozšírené používanie smartfónov za volantom sa niet čomu čudovať. A práve to chce Seat zmeniť.

Systém monitorovania vodiča však má aj niekoľko vedľajších, no nemenej dôležitých funkcií. Podľa nasnímania tváre a jej uloženia do palubnej databázy Seat presne rozpozná, kto práve sedí za volantom auta. Dokáže tak automaticky nastaviť sedadlo, sklon spätných zrkadiel či nakonfigurovať infotainment systém.

Sám stmaví okno

Pri bezpečnosti chodcov a sledovaní pozornosti vodiča sa to však ešte nekončí. Na základe rôznych senzorov dokáže systém presne zistiť, či vodiča neoslepujú ostré lúče slnka a keď je to potrebné, sám stmaví niektoré okno. Automobilka momentálne vyvíja špeciálny film potiahnutý emulziami reagujúcimi na elektrické impulzy.

Materiály sa dajú použiť na všetky sklá v aute, pričom ich priepustnosť nemusí ovládať len elektronika, ale dokážu sa stmaviť aj na povel posádky (v rámci legislatívnych opatrení, samozrejme).

Kedy sa nové technológie v sériových modeloch Seat objavia, zatiaľ nie je známe, ich vývoj v každom prípade prebieha a automobilka ho bude chcieť čo najskôr zaviesť aj do praxe v sériových autách.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk .

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 00:09