StoryEditor

V Atlantickom oceáne horí loď plná luxusných áut Porsche a Volkswagenov

18.02.2022, 14:05
Autor:
TASRTASRrperpe
V súvislosti so situáciou neboli zistené zranenia a ani stopy znečistenia, horšie na tom bude výška materiálnych škôd.

Počas plavby v Atlantickom oceáne, južne od portugalského súostrovia Azory, začala horieť nákladná loď prevážajúca asi štyritisíc vozidiel od nemeckého giganta Volkswagen Group. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Podľa piatkových informácií portugalského námorníctva sa lodi "Felicity Ace" nachádzala 22 členná posádka, ktorá sa však po vypuknutí požiaru evakuovala a bola prevezená do bezpečia. 

Celý incident sa stal v čase, kedy už i tak automobilový priemysel výrazne zápasí s predĺženiami dodacích lehôt nových áut, vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu a nedostatok polovodičov. Tie sú kľúčovými súčiastkami pri výrobe vozidiel, pričom za úlohu majú celý rad dôležitých funkcií. 

Požiar údajne vypukol už v stredu v priestore, kde sa prepravovali autá. V priebehu piatka by mali plavidlo preskúmať experti z holandskej záchranárskej spoločnosti, ktorí posúdia, či by ho bolo možné odtiahnuť do niektorého z prístavov.

Interný e-mail spoločnosti Volkswagen v USA odhalil, že v horiacej časti sa s elektrickými Volkswagenmi ID.4 nachádzali tiež športové modely GTI a Golf R, ale tiež autá iných koncernových značiek. Dokopy ide o 3 965 exemplárov VW a viac ako stovka z týchto áut smerovala do prístavu Houston v Texase, píše Bloomberg.

Porsche malo mať na palube podľa vyjadrení hovorcu automobilky zhruba 1 100 svojich modelov a okrem nich sa incident má týkať i vozidiel Audi, Bentley či Lamborghini. Hovorca americkej prevádzky Lamborghini odmietol počet áut na palube komentovať, uviedol však, že sú v kontakte s lodnou spoločnosťou a zaisťujú získavanie informácií o incidente.

Portugalská pobrežná stáž zverejnila aj video zo zásahu a evakuácie posádky z lode:

Zákazníkov, ktorí mali na palube svoje nové objednané autá a ktorých sa táto situácia priamo týka, budú predajcovia postupne kontaktovať. Už teraz je však jasné, že i tak dlhé čakacie doby sa preto klientom ešte výrazne predĺžia.

K incidentu sa už vyjadril na sociálnej sieti Twitter aj známy zberateľ a novinár Matt Farah, ktorý mal na palube svoj nedávno objednaný športiak Porsche 718 Spyder: „Práve mi volal predajca. Moje auto je unášané uprostred oceánu a pravdepodobne horí.“ 

Situácia na lodi, plávajúcej pod panamskou vlajkou, je už podľa hovorcu portugalského námorníctva stabilizovaná a momentálne nehrozí riziko, že by sa vznietila nádrž s palivom alebo že by palivo uniklo do mora. Podľa správ médií sa loď plavila z prístavu Emden na severozápade Nemecka do Davisvillu, ktorý leží v americkom štáte Rhode Island.

Loď "Felicity Ace" z roku 2005, so svojou veľkosťou zhruba troch futbalových ihrísk, dĺžkou 200 metrov a šírkou 32 metrov, sa v súčasnosti nachádza približne 170 kilometrov juhozápadne od azorského ostrova Faial.

Veliteľ portugalského námorníctva agentúre AP povedal, že vzhľadom na veľkosť lode je nepravdepodobné, že sa ju podarí odtiahnuť do prístavu na Azoroch. V tejto chvíli teda nie je známe, kam plavidlo pôjde, ani to, aké sú príčiny požiaru. V blízkosti hliadkuje plavidlo portugalského námorníctva, samotná loď zostala aktuálne bez posádky.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 01:16