StoryEditor

Lamborghini, VW, Porsche i Audi padli na dno oceánu. Vrak lode s luxusnými autami sa potopil

03.03.2022, 13:04
Autor:
ČTKČTKrperpe
Loď Felicity Ace, smerujúca s tisíckami áut z nemeckého Emdenu do amerického prístavu Davisville, padla po rozsiahlom požiari ku dnu.

Asi 400 kilometrov od Azorských ostrovov sa v utorok potopila loď, ktorá viezla na svojej palube zhruba štyritisíc automobilov rôznych značiek najmä z koncernu Volkswagen, vrátane luxusných vozidiel Porsche, Audi, Bentley či Lamborghini. Informovala o tom agentúra Reuters.

Loď v polovici februára v Atlantiku pri ceste z Nemecka do Spojených štátov zachvátil rozsiahly požiar, ktorý trval do náročného uhasenia dlhšie ako týždeň. Posádka sa však evakuovala ešte v prvý deň vypuknutia požiaru, nikto pri tomto incidente nebol zranený.

„Znečistenie mora kvôli úniku paliva sme zatiaľ nezaznamenali, na mieste zostávajú ďalej tímy, ktoré budú situáciu monitorovať,“ povedal agentúre Bloomberg Pat Adamson, hovorca firmy MOL Ship Management, odbočky japonskej rejdarskej spoločnosti Mitsui O.S.K. Lines, ktorá 200 metrov dlhé plavidlo prevádzkovala.

Loď Felicity Ace, ktorá plávala cez Atlantik pod panamskou vlajkou, bola na ceste z nemeckého Emdenu do amerického prístavu Davisville.

 Ide o loď z roku 2005 a so svojou veľkosťou zhruba troch futbalových ihrísk, dĺžkou 200 metrov a šírkou 32 metrov, sa už vo februári podľa veliteľa portugalského námorníctva nepredpokladalo, že by sa ju podarilo odtiahnuť do prístavu na Azoroch. 

Reuters

​Požiar na nej vypukol zo zatiaľ nezistených príčin 16. februára a trval asi do 24. februára. Niektoré vozidlá mali v sebe zabudovanú i lítium-iónové batérie, čo podľa jednej z teórií prispelo k požiaru a minimálne ho i predĺžilo.

Požiar elektrifikovaných alebo plne elektrických áut sú z pohľadu hasenia podstatne zložitejšie, nehovoriac o nutnosti umiestniť ich do "karantény" z dôvodu možného opätovného vznietenia.

Prevážané vozidlá mali podľa skorších správ hodnotu asi 401 miliónov dolárov. Vozidlá boli poistené, ale podľa odhadu expertov spoločnosti Russell Group vznikla výrobcovi škoda najmenej 155 miliónov dolárov. Ako sme prednedávnom informovali, Russell Group vo svojich prepočtoch počíta s celkovou hodnotou áut na palube.

To znamená, že vyčíslená škoda počíta s variantom, že stratené či zničené boli všetky prevážané autá. Suma naprieč všetkými spomínanými značkami však môže byť ešte vyššia. Experti odhadujú, že ďalšie automobilky by popri materskom Volkswagene mohli kvôli požiaru prísť zhruba o 216 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 02 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 15:58