ŠIalená nehoda modelu Kia Soul na diaľnici v Kalifornii. FOTO: Twitter.com/@anoop_khatra
StoryEditor

Šialená nehoda v Kalifornii: Auto po kurióznom náraze letelo niekoľko metrov vzduchom

27.03.2023, 14:18
  • Pri nehode stačí zlomok sekundy a je rozhodnuté, pričom vodič už potom nemusí do situácie vedieť nijak zasiahnuť a stane sa z neho už iba „pasažier“.  
  • Podobná situácia sa nedávno udiala na frekventovanej kalifornskej diaľnici 118 neďaleko Los Angeles.
  • V hlavnej úlohe vystupuje upravený pick-up a obeťou sa stáva Kia Soul prvej generácie, ktorá sa poriadne preletela vzduchom.

Život je niekedy schopný naservírovať poriadne zvláštnu zhodu náhod, kedy vám nepomôžu ani tie najdokonalejšie, najmodernejšie a najprepracovanejšie bezpečnostné či asistenčné systémy vo vozidlách. Svoje o tom bude vedieť hovoriť nepochybne i vodič kompaktného modelu Kia Soul prvej generácie, ktorý bol hlavným účastníkom skutočne kurióznej nehody na diaľnici v Kalifornii.

Šťastie v nešťastí však mal vodič aj vďaka tomu, že sedel v hoci staršom, no stále ešte pomerne modernom vozidle. Ak by išlo o vyslovene staré auto vo veku povedzme 20 rokov, následky by boli asi oveľa vážnejšie. Celý incident pritom zachytil na svoju kameru elektromobil značky Tesla, ktorého vodič išiel tesne za spomínanou Kiou a vzniknuté video následne zverejnil na sociálnej sieti Twitter pod prezývkou Anoop_Khatra.

image

Tesla čelí škandálu. Video propagujúce známy systém Autopilot bolo zinscenované

Vo výsledku je v podstate skvelé, že priebeh nehody bol zachytený na zázname – jeden by totiž neveril, čo sa vlastne na diaľnici 118 neďaleko Los Angeles vlastne stalo. Vodič modelu Kia bol v celej vzniknutej situácii celkom nevinne a dá sa povedať, že bol len v zlom čase na zlom mieste. Príčinou bolo totiž uvoľnené koleso z upraveného plnotučného pick-upu, ktorý jazdil v pruhu vedľa spomínaného kompaktu.

Výrazne zdvihnutý a rozšírený pick-up, vybavený taktiež masívnymi offroad kolesami, sa pohyboval vedľa vozidla Kia, ktoré jazdilo bezstarostne vo svojom pruhu na diaľnici. Zrazu však z vedľajšieho pick-upu obrovské koleso odpadlo a vyletelo v rotácii presne v smere jazdy k vozidlu Kia. V zlomku sekundy odpadnuté koleso triafila a to ju okamžite „vystreľuje“ do výšky niekoľkých metrov.

Vo vzduchu sa kompaktná Kia otočila, späť na vozovku dopadla strechou a prednou časťou, pričom sa ešte znova prevrátila a skončila následne odstavená v pruhu na všetkých štyroch kolesách. Aby toho nebolo málo, odpadnuté koleso sa „na scénu“ ešte vrátilo a opätovne narazilo do kórejského automobilu – tentokrát už do i tak slušne zdemolovanej zadnej časti.

Na videu vidieť, že spomínaný pick-up ešte pomerne dlhú dobu bez výrazného spomaľovania pokračoval v jazde smerom k odstavnému pruhu diaľnice. Zastavil napokon až stovky metrov za kompletne zničenou Kia Soul. Ako informuje autor záznamu z Tesly, ktorá incident nahrala na palubnú kameru, našťastie vodič z modelu Kia vystúpil bez vážnejších poranení a okrem neho sa vo vozidle nenachádzali ďalší cestujúci.

image

Povinnosť, ktorú vodiči často ignorujú a nerešpektujú. Zbytočne podporujú zápchy

Pridanou zaujímavosťou v súvislosti s touto nehodou je aj reakcia zúčastnenej Tesly na nehodu. Podľa slov jej vodiča bol totiž aktivovaný Autopilot (asistovaná jazda – pokročilejší adaptívny tempomat) a okamžite po detegovaní nehody sa Tesla nasmerovala pre vyhýbací manéver doprava, aby sa vyhla odpadnutému kolesu na ceste. 

Príčina nehody bude otázkou vyšetrovania. Dá sa však predpokladať, že na pick-upe zlyhal náboj kolesa alebo za odpadnutím kolesa stáli rozširovacie podložky, ktoré boli na vozidle pravdepodobne použité. Naznačuje to totiž už samotný vzhľad modelu – kolesá boli výrazne vysunuté do šírky, k čomu dochádza práve vďaka rozširovacím podložkám. 

01 - Modified: 2023-03-23 15:51:48 - Feat.: 1 - Title: Polícia dostala dvojicu špeciálnych vozidiel. V útrobách ukrývajú jedinečnú výbavu 02 - Modified: 2023-03-10 10:31:00 - Feat.: 1 - Title: Využívanie prechodu pre chodcov sa môže už čoskoro zmeniť. Pomáha aj česká Škoda 03 - Modified: 2023-03-02 13:46:15 - Feat.: 1 - Title: Povinnosť, ktorú vodiči často ignorujú a nerešpektujú. Zbytočne podporujú zápchy 04 - Modified: 2023-02-22 12:28:49 - Feat.: 1 - Title: Vieme, ako budú vyzerať nové, ťažšie otázky v autoškole. Otestujte sa v cvičnom kvíze 05 - Modified: 2023-01-23 13:24:27 - Feat.: 1 - Title: Tesla čelí škandálu. Video propagujúce známy systém Autopilot bolo zinscenované
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 10:24