StoryEditor

Nová Lada pred publikom neštartovala. Patáliu riešil šéf automobilky

19.06.2023, 15:29
  • AvtoVAZ nestíha vyrábať. Ruskí zákazníci sú ochotní preplácať, aby sa k ladám dostali.
  • Nový model Aura, čo je pretiahnutý sedan vychádzajúci zo zavedeného modelu Vesta, však stretla nepríjemnosť pred publikom a kamerami. Neštartoval.

Ruský minister financií Anton Siluanov prišiel 16. júna ráno na obchodné raňajky za šéfom Sberbank prototypom novej Lady Aura, ktorý mu požičal na otestovanie šéf AvtoVAZu Maxim Sokolov. Všetko sa odohralo na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre.

Minister najprv v spoločnosti šéfa automobilky manévroval okolo hotela, kde potentáti raňajkovali. Potom novinku ukázali šéfovi Sberbank Hermanovi Grefovi.

Lenže potom auto nenaštartovalo. Trojica mužov pristúpila k situácii s chladnou hlavou a humorom. Gref vtipkoval, Sokolov zdvihol kapotu a snažil sa odhaliť problém. Zo záberov nie je jasné, čo urobil (asi nič). Každopádne keď potom Siluanov znovu sadol za volant, auto konečne naštartovalo.

Automobilka pre agentúru TASS uviedla, že auto nemohlo naštartovať, pretože je vybavené ochranou proti naštartovaniu motora pri zaradenom rýchlostnom stupni; rovnako ako u všetkých áut s automatickou prevodovkou.

„Auto teda naštartovalo až potom, čo vodič presunul volič automatu do parkovacej polohy,“ píše TASS. Na videu je však počuť, že auto márne točí štartérom, to bežne autá s automatom v takýchto situáciách nerobia. Je skôr dosť pravdepodobné, že prototypu jednoducho na prvý pokus vypovedal službu niektorý z snímačov alebo riadiaca jednotka nezafungovala a po zamknutí/odomknutí vozidla bolo všetko v poriadku.

image

Lada Aura. FOTO: AvtoVAZ 

„Model Lada Aura, čo je pretiahnutý sedan vychádzajúci z Vesty, bol oficiálne predstavený 8. júna 2023 na výstave Eurasia is Our Home v Soči. Vo vozidle sa zväčšil priestor pre cestujúcich vzadu o 25 cm,“ opisuje magazín Fontanka.ru.

Automobilka zdôrazňuje, že interiér vozidla zdobí „pravá ruská koža a je nainštalovaný prémiový audio systém“. Okrem toho je vozidlo vybavené 1,8-litrovým motorom s výkonom 122 koní a automatickou prevodovkou.

Najväčšia ruská automobilka AvtoVAZ požiadala tento týždeň regionálnu väzenskú službu, aby jej pomohla vyriešiť nedostatok pracovných síl pomocou ľudí odsúdených na nútené práce, pretože sa snaží splniť svoje výrobné ciele. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie väzenskej služby.

AvtoVAZ chce od septembra zvýšiť objem výroby o 28 percent a od januára o 40 percent. Továrne v celom Rusku vlani vyrobili iba 450-tisíc automobilov, čo bol najhorší výsledok od rozpadu Sovietskeho zväzu.

AvtoVAZ vyrába vozidlá značky Lada. V Samarskej oblasti má závod v meste Togliatti. Tento rok už firma zápasila s nedostatkom súčiastok.

Lady sú tradične najpredávanejšími vozidlami na ruskom trhu, aktuálne na ňom držia približne štvrtinový až tretinový podiel.

Magazín Autonews.ru tento týždeň upozornil na to, že si predajcovia účtujú za nové lady výrazne vyššie ceny, než sú tie oficiálne odporúčané automobilkou.

„Predaj prepracovaného modelu Lada Vesta NG sa začal v celom Rusku 9. júna. Predtým AvtoVAZ vyrobil niekoľko tisíc vozidiel a dodal ich predajcom a tiež stanovil odporúčané ceny,“ píše magazín. Ceny začínajú na 1 239 900 rubľoch (asi 13 480 eur) za sedan s motorom s výkonom 90 koní. Najdrahšie je vrcholné kombi SW Cross s motorom s výkonom 106 koní za 1 689 900 rubľov (asi 18 380 eur). Nová aura, ktorú automobilka prezentuje ako nóbl tovar, má stáť vyše dvoch miliónov rubľov (cez 21-tisíc eur).

Korešpondent Autonews.ru však ako potenciálny kupec navštívil niekoľko autosalónov značky a zistil, že predajcovia žiadajú výrazne viac, než koľko je uvedené v cenníku.

01 - Modified: 2023-12-29 13:34:43 - Feat.: - Title: Ruský Avtovaz plánuje v roku 2024 vyrobiť pol milióna áut značky Lada 02 - Modified: 2023-01-30 12:25:43 - Feat.: - Title: Ruskej automobilke dochádzajú laky, lady sú už len v troch farbách 03 - Modified: 2022-12-01 13:58:45 - Feat.: - Title: Lada hromadí tisícky nedokončených áut na parkoviskách. Ničia ich sankcie i počasie 04 - Modified: 2022-07-26 08:31:55 - Feat.: - Title: Rusi odštartujú predaj zaujímavej edície Lady Vesta. Pred vojnou vyrobili vzácnych 800 kusov 05 - Modified: 2022-08-08 09:41:42 - Feat.: - Title: Ruskí vojaci zomierajú, rodinám vyplácajú odškodné. Kupujú si za ne autá
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
28. apríl 2024 17:16