Nová nabíjacia spoločnosť síce bude podporovať oba štandardy nabíjania, no bude konkurovať sieti od spoločnosti Tesla.FOTO: Netcarshow.com
StoryEditor

Stopka pre dominanciu Tesly? Sedem automobiliek vytvorí novú sieť nabíjacích staníc

01.08.2023, 11:35
Autor:
rperpe
  • Tesla v predajoch e-áut na domácom trhu dominuje, pričom „zásahom do čierneho“ je aj jej sieť nabíjačiek v severoamerickom štandarde NACS.
  • Časť nabíjačiek Tesla otvorila aj pre iných výrobcov, aby mohla čerpať z bohatých federálnych dotácií.
  • Sedem veľkých automobilových výrobcov však teraz prichádza s projektom, kde budú taktiež môcť čerpať dotácie a postavia konkurenčnú sieť nabíjačiek.

Sedem veľkých výrobcov automobilov uviedlo, že zakladajú novú spoločnosť, ktorá bude poskytovať nabíjanie elektrických vozidiel v USA, ako výzvu pre Teslu a snahu využiť dotácie Bidenovej administratívy, informovala agentúra Reuters. Skupina zahŕňa gigantov ako General Motors, Stellantis, Hyundai Motor a jej pridruženú spoločnosť Kia, japonskú Hondu, BMW či Mercedes Benz.

Ide o značky predstavujúce približne polovicu predaja vozidiel v USA, avšak malý podiel na trhu s elektrickými vozidlami, ktorému dominuje práve domáca americká Tesla. Nezvyčajná koalícia konkurentov – ktorá by podľa niektorých právnikov mohla vyvolať i protimonopolné obavy – uviedla, že cieľom nového spoločného podniku je uviesť do prevádzky 30-tisíc nabíjačiek v Severnej Amerike, počnúc pozdĺž hlavných diaľnic a v mestách.

Automobilky nešpecifikovali, koľko budú investovať individuálne alebo kolektívne, no uviedli, že budú otvorené dodatočným investíciám alebo účasti od iných spoločností, a to aj mimo automobilového priemyslu. Názov podniku nebol nateraz oznámený. „Vďaka tomuto partnerstvu bude investícia oveľa nižšia ako pri budovaní individuálnych nabíjacích sietí,“ povedal Akshay Singh, partner poradenskej spoločnosti PwC Strategy&. „Môžu tiež kontrolovať skúsenosti zákazníkov a zbierať údaje.“

image

Čo na tej Tesle všetci vidia? V teste potešilo špičkové zrýchlenie i netradičné aplikácie

Po celej krajine bude viac ako 30-tisíc rýchlonabíjacích zariadení. Každé môže stáť kdekoľvek a to od menej ako 100-tisíc dolárov do viac ako 200-tisíc dolárov za najvýkonnejšie verzie. Vedúci predstavitelia priemyslu oboznámení s nákladmi na nabíjačky uviedli, že založenie tohto podniku by mohlo stáť niekoľko miliárd dolárov. Biely dom dohodu ocenil.

„Myslíme si, že je to dôležitý krok vpred,“ povedala tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. „Vytvára to nové odborové pracovné miesta pre inštaláciu a údržbu,“ dodala. Bidenova administratíva si stanovila cieľ dosiahnuť do roku 2030 až 500-tisíc nabíjačiek, čo je takmer štvornásobný nárast. Tesla, ktorá v minulom roku predstavovala viac ako 60 percent predaja elektrických vozidiel v USA, má najväčšia sieť s takmer 18-tisíc supernabíjačkami.

Tesla začiatkom tohto roka uviedla, že časť tejto nabíjacej siete otvorí pre elektromobily od konkurentov, aby mala nárok na podiel financovania z federálnych dotácií vo výške 7,5 miliardy dolárov. Vedeniu Tesly vybudovanie siete nabíjačiek dalo vplyv pri určovaní noriem, čo súperi vnímali s obavami. GM, Mercedes a iní podpísali od roku 2025 prijatie technológie nabíjania vyvinutej spoločnosťou Tesla. GM predtým povedal, že by mohol ušetriť 400 miliónov dolárov prístupom k sieti Tesly. Minulý týždeň pritom uviedla, že nový podnik je súčasťou jej úsilia o zníženie nákladov a „nezmení existujúce záväzky ani spoluprácu GM.“

image

Nepochopiteľný krok Tesly. Jej zákazníci už hromadne rušia objednávky, konkurenti sa tešia

Ostatné automobilky – Stellantis, Hyundai, Honda a BMW – sa nezaviazali k technológii Tesla, známej ako severoamerický štandard nabíjania (NACS), a majú produktové plány, ktoré sa spoliehajú na konkurenta známeho ako kombinovaný systém nabíjania (CCS), aký nájdeme aj na Slovensku. Nová nabíjacia spoločnosť bude podporovať oba štandardy nabíjania, no bude konkurovať sieti spoločnosti Tesla.

Generálni riaditelia siedmich automobilových značiek uviedli, že nabíjacia sieť vybudovaná ako čerpacie stanice s toaletami, stravovacími službami a maloobchodnými prevádzkami podporí rýchlejšie zavádzanie EV do praxe. Výrobcom automobilov však chýbajú potrební elektrikári alebo skúsenosti s prácou s maloobchodníkmi, povedal Andres Pinter, jeden z generálnych riaditeľov spoločnosti Bullet EV Charging Solutions, ktorá sa zaoberá montážou a údržbou e-staníc.

„Pre automobilky nebude ľahké dobehnúť zameškané,“ povedal. „Majú však veľa peňazí, ktoré môžu vyriešiť problém, a mali by túto prácu zadať externe.“ Nový podnik by tiež konkuroval zavedeným nabíjacím spoločnostiam vrátane spoločností Volkswagen Electrify America a EVGo. Predstavitelia priemyslu uviedli, že nový podnik môže mať podobnú štruktúru ako Ionity, ktorá bola založená v roku 2017 v Európe a jej členmi sú VW, Daimler, BMW, Ford a Hyundai.

image

Tesla vás môže zabiť a v automobilke o tom dobre vedia, potvrdzuje veľký únik informácií​

Na otázku, či by nový podnik vyvolal protimonopolné obavy, hovorca skupiny citoval spoločné vyhlásenie, v ktorom spoločnosti uviedli, že podlieha schváleniu regulačnými orgánmi. Ministerstvo spravodlivosti na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo. Andre Barlow, protimonopolný právnik Doylea Barlowa a Mazarda, povedal, že ministerstvo spravodlivosti dohodu pravdepodobne prehodnotí aj napriek podpore Bieleho domu.

Spoločným záujmom podnikov je, že právna spolupráca by mohla potenciálne viesť k nezákonnej koordinácii, ako je stanovenie cien alebo rozdelenie trhov, povedal. „Existujú protimonopolné riziká. Máte sedem výrobcov automobilov, ktorí sa zídu v rámci tohto spoločného podniku,“ povedal.

01 - Modified: 2023-07-04 11:30:00 - Feat.: 1 - Title: Britská anketa poriadne prekvapí: Toto sú najspoľahlivejšie, najzábavnejšie či najlepšie rodinné autá 02 - Modified: 2023-06-13 12:37:07 - Feat.: 1 - Title: „Neviditeľný“ problém: Automobilky márne bojujú s pomalým a drahým vývojom softvéru 03 - Modified: 2023-06-01 10:12:06 - Feat.: 1 - Title: Tesla vás môže zabiť a v automobilke o tom dobre vedia, potvrdzuje veľký únik informácií​ 04 - Modified: 2023-05-29 09:23:13 - Feat.: 1 - Title: Nepochopiteľný krok Tesly. Jej zákazníci už hromadne rušia objednávky, konkurenti sa tešia 05 - Modified: 2023-05-22 09:47:37 - Feat.: 1 - Title: Čo na tej Tesle všetci vidia? V teste potešilo špičkové zrýchlenie i netradičné aplikácie 06 - Modified: 2023-04-17 11:09:36 - Feat.: 1 - Title: Ešte dostupnejšia než doteraz. Tesla pristúpila k ďalšej vlne zlacňovania modelov
01 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 11:59