Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Autá podľa prieskumu ľudí sledujú: Vozidlo môže vedieť zdravodný stav či sexuálnu aktivitu vodiča

07.09.2023, 22:07
Autor:
ČTKČTK

V Európskej únii síce teoreticky platí vďaka nariadeniu GDPR zrejme najprísnejšia ochrana citlivých údajov, avšak automobilov sa netýka.

Výrobcovia automobilov vo veľkom ponúkajú na predaj údaje o majiteľoch vozidiel vrátane záznamu ich hlasov, údajov o zdravotnom stave či sexuálnej aktivite. Podľa médií to zistil prieskum neziskovej internetovej spoločnosti Mozilla Foundation medzi 15 svetovými automobilkami. Vlastníci áut podľa správy často netušia, kde všade stroje ich údaje zbierajú, lebo na to firmy málokedy žiadajú súhlas.

Napríklad japonský výrobca Nissan podľa autorov prieskumu uviedol, že môže obchodníkom s dátami predať údaje o inteligencii, zdraví či sexuálnej aktivite vodičov a ďalších cestujúcich. Nemecká automobilka Volkswagen zase pomocou nahrávok hovorov z auta môže vytvoriť profil jeho majiteľa na účely cielenej reklamy.

Ide o zber dát

"Už nejde len o to predávať autá, aby ste zarobili peniaze. Ide o to zbierať dáta, a tie potom použiť na zarobenie peňazí, "povedal podľa webu Politico vedúci prieskumu Len Caltrider. Množstvo dát, ktoré automobilky zbierajú, je podľa neho "šokujúce". Moderne vybavené autá ich podľa neho môžu zhromažďovať pomocou senzorov, záznamov zvuku či kamier smerujúcich dovnútra vozidla.

image

Trh s autami sa otriasol z najhoršieho. Škoda odrazila súperov a opäť preberá plnú kontrolu nad Slovenskom

Mozilla Foundation je známa predovšetkým prevádzkovaním internetového vyhľadávača Firefox. Vykonáva ale tiež prieskumy týkajúce sa ochrany súkromia v digitálnom prostredí. Jej ľudia teraz preverovali politiku ochrany súkromia automobiliek alebo prechádzali aplikácie, ktoré ponúkajú zákazníkom.

Prieskum okrem spomínaných firiem zahŕňal napríklad aj spoločnosti BMW, Fiat, Renault, Toyota či Tesla. Výrobcovia viac ako štyroch pätín skúmaných značiek vozidiel sú podľa prieskumu schopní ponúkať údaje na predaj. Iba značky Renault a Dacia podľa prieskumu ponúkajú majiteľom možnosť zmazať všetky ich získané dáta.

Prísnejšia ochrana

Prieskumníci sa zaoberali trhmi v Európe, Spojených štátoch a Južnej Kórei. V Európskej únii síce teoreticky platí vďaka nariadeniu GDPR zrejme najprísnejšia ochrana citlivých údajov, avšak automobilov sa podľa Caltridera netýka.

"Zdá sa, že autá sa vážne ukryli pred radarom ochrany súkromia a ja dúfam, že to pomôžeme napraviť. Pretože je to naozaj desivé," dodal Caltrider. Automobily dopadli podľa Mozilla Foundation z hľadiska súkromia užívateľov najhoršie z viac ako desiatky doteraz skúmaných strojov a technológií.

image

Bratislavská pýcha Audi je teraz ešte lepšia. Ekológia ju o špičkový motor nepripravila

"Z väčšiny áut sa čoraz viac stáva pojazdné nahrávacie zariadenie. Elektronika, za ktorú vodiči platia väčšie a väčšie peniaze, o nich a o pasažieroch zbiera viac a viac údajov, "povedal agentúre AP expert na technológie a ľudské práva Albert Fox Cahn z Harvardovej univerzity.

Niektoré z automobiliek podľa médií na otázky o ochrane súkromia neodpovedali. Hovorkyňa Volkswagenu webu Politico oznámila, že firma zbiera, využíva a uchováva údaje "iba v súlade s požiadavkami zákona".

01 - Modified: 2023-09-07 17:20:00 - Feat.: 1 - Title: Trh s autami sa otriasol z najhoršieho. Škoda odrazila súperov a opäť preberá plnú kontrolu nad Slovenskom 02 - Modified: 2023-09-07 12:53:21 - Feat.: 1 - Title: Bratislavská pýcha Audi je teraz ešte lepšia. Ekológia ju o špičkový motor nepripravila 03 - Modified: 2023-09-20 10:24:48 - Feat.: 1 - Title: Toyota štartuje projekt, ktorý je v zahraničí povinnosťou. Zdarma zaučí začiatočníkov
01 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 03 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 10:28