StoryEditor

Posypová soľ môže poškodiť najmä staršie autá. Poradíme, ako tomu môžete zabrániť

10.12.2021, 10:10
Počas zimy nezabúdajte na pravidelné umývanie auta. Dajte si záležať na kritických miestach ako kolesá, podvozok, podbehy kolies či prahy a po umývaní auto dôkladne vysušte. Inak hrozí primrznutie napríklad tesnení dverí.

Veľké množstvo soli síce pomáha vodičom v zimnom období, predchádza tvorbe a odstraňuje námrazu na vozovke, no zároveň sa podpisuje na kovových častiach karosérií a to nie v práve peknom svetle. Tento problém súvisí najmä so staršími vozidlami, ktoré majú podstatne viac "odhalených" častí karosérie.

Čiastočky soli totiž v čo len malých škrabancoch urýchľujú proces okysličovania a výsledkom je po čase vznik korózie, ktorá prispieva k znehodnocovaniu auta a môže byť i nebezpečná. Postupom času oslabuje spoje a dokáže vám najmä do podlahy vozidla urobiť veľké diery. Často postihne aj časti výfuku a podbehov vozidla. 

​Nové moderné autá už majú antikoróznu ochranu podvozkov na veľmi slušnej úrovni, treba však prihliadať aj na fakt, že práve časom a jazdou napríklad v teréne, sa môže táto vrstva znižovať alebo poškodzovať. Nehovoriac o drobných odreninách na karosérii alebo ťukancoch od kamienkov, ktoré sa môžu stať úrodnou pôdou pre hrdzu. 

Soľ používaná na posyp našich ciest sa skladá prevažne zo stolovej alebo kamennej soli, no obsahovať môže i prírodné minerály ako síran vápenatý, síran horečnatý alebo íl. Používaný je taktiež napríklad chlorid vápenatý, chlorid horečnatý, a občas tiež minerál kainit.

Okrem toho, že by sme nemali nechávať auto v zimnom období dlho znečistené, treba dbať aj na správny postup umývania. Ten si môžete pozrieť v stručnej galérii vyššie, kde rozoberáme základy, ktorými znížite šancu na poškodenie laku auta. Určite odporúčame používať najmä bezkontaktné umývacie linky alebo vziať umývanie doslova do vlastných rúk.

Na čerpacích staniciach často osádzané automatizované linky sú síce najrýchlejším dostupným riešením (najmä na podvozok majú skvelé a účinné programy), no počas zimy sa na aute zachytávajú i čiastočky soli, kamienky a hrubá špina, ktorú úvodné opláchnutie vodou nemusí dostatočne odstrániť. Spolu s kefami potom kamienky obrusujú lak auta a vytvárajú nepekné škrabance, ktoré odstránite jedine preleštením auta.

​Na úvod auto poriadne umyte vysokým tlakom, aby sa z karosérie odstránila hrubá špina. Na auto potom nastriekajte aktívnu penu a kefou jednotlivé časti jemne umyte. Ubezpečte sa, že je kefa čistá, prípadne použite vlastnú umývaciu rukavicu. 

Pochopiteľne, vo veľkých mrazoch je dôležité auto dôkladne poutierať, aby ste ráno neboli prekvapení z primrznutých dverí k tesneniu. Rovnako je potrebné brať do úvahy, že teplotné šoky laku i sklu neprospievajú a tak voľte pri umývaní len mierne teplejšiu vodu.

HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)

​Po umývaní odporúčame siahnuť aspoň po voskovaní priamo v programoch bezkontaktnej linky, keďže aktívna pena ponechá lak vozidla takmer úplne bez ochrany. 

Problémom s hrdzavením sa vyhnete aj profesionálnym aplikovaním vosku odborníkom ešte pred začiatkom zimy, čo zároveň uľahčí aj ďalšie umývanie počas zimnej sezóny. Pre majiteľov luxusných áut je tu i možnosť zvoliť drahšiu keramickú ochranu, ktorá karosériu zakonzervuje.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:38