StoryEditor

Príprava a kontrola auta po zime? Odborník radí, na čo si dať pozor

25.03.2018, 11:00
Prípravy automobilov na jarnú sezónu sú už v plnom prúde.

Zima sa s nami pomaly lúči, to však okrem príchodu teplejšieho počasia znamená aj povinnú údržbu automobilov po zimných mesiacoch. Na čo si dať pri príprave auta na letnú sezónu pozor?

„Jednou z najviac opotrebovávaných a extrémne namáhaných súčastí sú v zimných mesiacoch stieracie lišty stierača, ktoré odporúčam meniť v momente, kedy zanechávajú pri stieraní na skle pruhy,” hovorí technický poradca ProfiAuto Lubomír Kroužílek.

Zároveň dodáva: „Stav každého vozidla po zimnej sezóne významne ovplyvňuje už samotná príprava na zimu.“

​Vodiči by teda nemali podceňovať rôzne úkony rovnako pred zimou, ako aj následne po nej. Po mrazivých zasnežených mesiacoch dostáva poriadne zabrať najmä karoséria a podvozok vozidla. Napadnúť tieto časti môže korózia, spôsobená množstvom posypovej soli na cestách.

Odporúča sa preto auto z času na čas umývať aj počas zimy – netreba však zabúdať na niekoľko zásad, aby ste sa následne nemuseli do zamrznutého auta doslova dobíjať.

Vodiči by po zime nemali zabúdať na kontrolu brzdového systému a taktiež kontrolu tlmičov a odpruženia auta. Dôležitým bodom sú aj svetlomety a v prípade tých predných aj ich správne nastavenie.

Niektoré z úkonov si vie vodič opraviť aj svojpomocne, napríklad stieracie lišty stieračov. Zložitejšie a špeciálne opravy či kontroly sa však odporúča ponechať na odborníkoch v profesionálnych autoservisoch.

„Kontrola po zime by mala byť spojená hlavne s prezutím pneumatík, to znamená pri výmene pneumatík alebo v termíne okolo výmeny pneumatík na prelome marca a apríla. Záleží na počasí i na tom, ako často vodič jazdí,“ informuje Kroužílek. Mnoho motoristov však pneumatiky neprezúva, a to z niekoľkých dôvodov.

Prvým je, že chcú „doraziť“ už pomerne opotrebované zimné pneumatiky s nižším dezénom ako štyri milimetre. Druhým dôvodom je zvyčajne fakt, že nenajazdia tak veľa kilometrov, aby sa im podľa ich názoru oplatilo kupovať a prezúvať letnú sadu pneumatík. Napríklad v horskom prostredí, kde je letná sezóna podstatne kratšia, ako v nižšie položených oblastiach.

Pravidelné prehliadky môžu výrazne predĺžiť životnosť automobilu a jeho prevádzkyschopný stav v priebehu celého roka. Odporúčame preto nezanedbávať prípravu auta na jar/leto a v prípade prezúvania pneumatík si radšej zajednať termín ešte pred samotným začiatkom tejto sezóny.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 07:06