Aj kompaktnejší zástupca mníchovskej značky z roku 2004 sa dočkal „omladzovacej“ kúri. Z pôvodných 457-tisíc kilometrov mu zostalo na tachometri len 163 525 kilometrov. Spolu s dvojlitrovým naftovým motorom s výkonom 110 kW bolo auto upravené o celkovo 293 475 kilometrov.netcarshow (ilustračná snímka)
StoryEditor

Pozor na kúpu jazdeného auta z Nemecka. Môžete sa veľmi ľahko oklamať

20.03.2019, 12:42
Plánujete kúpu jazdného vozidla? Ak si vyberiete model z Nemecka, je potrebné mať sa na pozore. Hrozí, že si auto na Slovensku neprihlásite.

Mnohí Slováci dávajú prednosť jazdeným vozidlám, či už je to z finančného alebo iného hľadiska. Pri kúpe ojazdeného vozidla pritom stále preferujú autá, ktoré sú dovezené zo zahraničia, najmä zo západnej Európy. Obozretní by však v najbližšom období mali byť najmä spotrebitelia, ktorí uvažujú nad kúpou vozidla z Nemecka.

Na Slovensko sa totiž začali v ostatnom období dovážať z Nemeckej spolkovej republiky jednotlivo dovezené vozidlá, ktoré sú už v Nemecku určené na zošrotovanie, pravdepodobne z dôvodu plnenia starších emisných noriem a ich majiteľ dostal príspevok na nákup nového vozidla, takzvané šrotovné.

Pozrite si aj súhrn tipov, na ktoré veci si dať pri kúpe jazdenky pozor:

Ako ich spoznať?

Vozidlá, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom „Verwertungsnachweis lag vor“, sú určené na zošrotovanie a v súlade s nemeckým právnym poriadkom sa takéto autá nesmú v NSR znova registrovať.

V snahe získať viac financií, niektorí majitelia predávajú vozidlá do iných krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. Lákajú prívetivou cenou, no jednotlivo dovezené vozidlá z Nemecka, ktoré majú v registračných dokladoch záznam „Verwertungsnachweis lag vor“, nezaregistrujete ani na Slovensku.

Spotrebitelia, ktorí si vyhliadnu vozidlo v Nemecku by si mali ešte pred jeho kúpou skontrolovať záznam v registračných dokladoch. Vo väčšine prípadov je prelepený samolepkou s čiarovým kódom a identifikačným číslom vozidla VIN.

Pre ľahšie odhalenie prelepeného záznamu v registračných dokladoch môže slúžiť aj odstrihnutý roh registračného dokladu časti I. alebo časti II., prípadne obidvoch častí, čo pri bežnom odhlásení vozidla na export nie je obvyklé.

Ďalším znakom je pečiatka v registračných dokladoch s textom „Ungultig“, čo znamená neplatný. Pečiatka sa totiž pri klasickom odhlásení vozidla na export v Nemecku už niekoľko rokov nepoužíva.

Cez kontrolu originality neprejdete

Na základe uvedených skutočností nie je možné nemecké vozidlá určené na zošrotovanie na Slovensku registrovať. Dôkladne si teda preverte dokumenty kupovaného vozidla, inak sa vám kúpa môže nepekne vypomstiť.

Zákon č. 106/2018 o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v § 29 ods. 6 písm. c) ustanovuje, že schvaľovací orgán nesmie uznať ani schváliť jednotlivo dovezené vozidlo, ak takéto vozidlo bolo vyradené z evidencie vozidiel v inom štáte z dôvodu jeho recyklovateľnosti alebo ak malo byť zrecyklované.

V prípade, že bude na kontrolu originality pristavené vozidlo, ktoré má v dokladoch záznam, že sa jedná o vozidlo z Nemecka určené na zošrotovanie, technici stanice kontroly originality takéto doklady neakceptujú a nevykonajú kontrolu originality pričom vozidlo následne nebude možné prihlásiť do evidencie vozidiel na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 02 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 04 - Modified: 2024-04-14 16:06:45 - Feat.: - Title: Irán priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", povedala nemecká ministerka 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 06:49