dover zápchaYouTube
StoryEditor

V lete šoférujete ako pod vplyvom alkoholu. Ako zvládnuť kolóny v horúcom počasí?

01.07.2019, 11:10
Autor:
redredrperpe
Horúce letné dni môžu spôsobovať malátnosť a zníženie pozornosti u vodičov. Ako sa voči tomu brániť a čo by sme na cestách nemali podceniť?

S príchodom letných prázdnin možno na tuzemských cestách očakávať intenzívnejší premávku a s tým spojené tiež dlhé kolóny, obzvlášť na modernizovaných úsekoch diaľnic.

Niekoľkohodinové čakanie v dopravných zápchach v kombinácii s horúcim počasím dokážu cestovanie veľmi znepríjemniť. Portál Lidovky.cz tak prináša súhrn rád, ako dlhé čakanie v aute za letného pekelného počasia čo najlepšie zvládnuť.

Piť viac vody

Málokto vie, že pri šoférovaní v úmornom teple sa telo správa, ako by bolo posilnené 0,2 promile alkoholu. Vodiči by tak vždy mali mať po ruke vodu a piť ju v maximálnej miere - denne aspoň okolo troch litrov. Telo sa v lete viac potí, čím z tela odchádza väčšie množstvo vody, ktoré je následne potrebné doplniť.

Najlepšie bude, ak zvolíte minerálne vody, ktoré telu dodajú aj ďalšie dôležité živiny. Rovnako by nemali vodiči vychádzať na dlhšie cesty bez malej desiaty pre prípady, že by sa na cestách neočakávane zdržali. Najmä v letných mesiacoch, keď sa ľudia vo väčšom počte presúvajú na dovolenkové destinácie, je riziko uviaznutia v kolóne vyššia.

Pravidelné prestávky

Ak to aspoň trochu ide, odporúčajú dopravní experti jazdu v noci. Zároveň však dodávajú, že vodiči nesmú podceniť faktor únavy, ktorý je podľa nich častou chybou vedúcou k nehodám nielen cez noc, ale i cez deň.

Najrizikovejšie časové obdobie je údajne medzi prvou až treťou hodinou - a je jedno, či po polnoci alebo po obede. Šoféri by tak mali absolvovať pravidelné zastávky, najlepšie každé dve až tri hodiny. Veľké riziko vraj číha aj pred cieľovou destináciou, kedy už vodiči premýšľajú nad inými vecami než iba nad konaním za volantom.

Pozor na klimatizáciu

Klimatizácia v aute je bezpochyby účinným pomocníkom v boji s vysokým teplotami, no nemalo by sa to s ňou preháňať. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal presahovať sedem, maximálne desať stupňov Celzia, aby časom nedošlo k teplotnému šoku.

Optimálne je nastaviť klimatizáciu na 21 až 23 stupňov Celzia. Ak cestujete na dlhú trasu, viete teplotu ešte o nejaký ten stupeň znížiť, no pred vystúpením alebo cieľom si teplotu zvýšte - predchádzate tak prechladnutiu či iným zdravotným problémom.

Dostatok pohonných hmôt

Znie to možno úsmevne, ale podľa odborníkov motoristi túto skutočnosť neraz veľmi podcenili. V momente, kedy v dôsledku rozsiahlej havárie uviaznu na niekoľko hodín v kolóne a od neznesiteľnej horúčavy si uľavujú klimatizáciou, sa však veľmi ľahko môže stať, že po dlhšej dobe pohonné hmoty jednoducho spotrebujú. Odporúča sa preto jazdiť s aspoň polovicou nádrže, aby vodiči nakoniec nezostali nemilo prekvapení, že im v dopravnej zápche zostala suchá nádrž.

Lieky a mobilné aplikácie

Okrem predpísaných liekov odporúčajú odborníci disponovať aj českou mobilnou aplikáciou Záchranka. Jej výhoda spočíva v tom, že ak dôjde k zdravotnému problému niekoho z cestujúcich, dokáže na základe jediného stlačenia priamo lokalizovať, kde presne sa dotyčný nachádza a kontaktovať záchrannú službu.

Svoju službu spraví aj napríklad aplikácia Waze, ktorá pomôže prechádzať dlhým kolónam a takýmto úsekom sa môžete včas vyhnúť. Okrem toho poslúži ako spoľahlivá navigácia do vášho cieľa.

Hračka pre deti

Pre prípady státia v kolónach by vodiči mali ďalej mať napríklad aj nabíjačku na mobil, aby mohli neustále prijímať aktuálne informácie, a tiež nejakú hračku pre deti v prípade, že s nimi cestujú. Tá by mala byť predovšetkým bezpečná do auta, nerušiť príliš vodiča a zároveň zabaviť ratolesti čo možno najdlhšie.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 00:47