HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Ako v zaparkovanom aute udržať čo najnižšiu teplotu​? Za hodinu môže stúpnuť na 47 stupňov

25.07.2019, 13:42
Počas horúcich letných dní môže teplota v aute stúpať extrémnou rýchlosťou.

Aktuálne Slovensko trápia silné letné horúčavy, pred ktorými upozorňujú i meteorológovia a ktoré môžu mať v niektorých prípadoch až život ohrozujúce následky. Na základe výskumu Stanfordskej univerzity varujú experti z medzinárodnej siete autocentier AAA Auto pred smrteľným nárastom teploty v aute zaparkovanom na priamom slnku.

Už počas jednej hodiny sa totiž môže interiér odparkovaného vozidla vyhriať až na 47 stupňov Celzia a stať sa tak smrteľnou pascou pre dieťa alebo domáce zvieratko. Vážne to pritom ohrozuje aj dospelého človeka v dobrej telesnej kondícii, čo sme si mohli pred časom vyskúšať aj na vlastnej koži v našom teste.

​Napríklad pri vonkajšej teplote 35 stupňov, ktoré sa v týchto dňoch môžu namerať aj u nás, sa počas jednej hodiny dokáže interiér auta zaparkovaného na slnku vyhriať až na 47 stupňov Celzia. Niektoré prvky interiéru potom môžu dosahovať aj podstatne vyššie teploty - sedadlá až 51 stupňov, volant 53 a palubná doska až neuveriteľných 69 stupňov.

Na druhej strane, v prípade auta zaparkovaného v tieni, pričom vonkajšia teplota je tiež 35 stupňov, dosahuje interiér "len" 38 stupňov, palubná doska 48 stupňov, volant 42 a sedadlá 41 stupňov. Stále ide o vysoké čísla, no oproti autu zaparkovanému na priamom slnku je to výrazný rozdiel.

„Rýchlosť, s akou sa automobily môžu zohrievať, je veľmi nebezpečná, takže už keď je vonkajšia teplota okolo 20 stupňov Celzia, nemali by sme v zaparkovanom aute nechávať dieťa alebo zviera, inak sa ich telesná teplota bude postupne zvyšovať," upozorňuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO. 

Deti, zvieratá, ale aj dospelí ľudia nie sú schopní toto teplo dostatočne rýchlo odbúrať a tento nárast teploty môže viesť k nebezpečnému stavu a ohrozeniu života. „Rýchlosť ohrievania závisí aj od typu vozidla - malé mestské autá sa zohrievajú na slnku rýchlejšie než kombíky alebo minivany,“ vysvetľuje Topolová.

Vysoká teplota môže aj výrazne znižovať pozornosť vodiča počas jazdy, preto je dôležité správne využívať klimatizáciu alebo aspoň poriadne pred jazdou vyvetrať horúci vzduch vo vozidle. 

​Ako v zaparkovanom aute udržať čo najnižšiu teplotu? Tu nie niekoľko tipov, ktoré vám môžu v horúcich letných dňoch pomôcť:

- Parkujte v tieni
- Nechajte okná otvorené aspoň na dva centimetre v prípade, že parkujete na súkromnom dvore či inom bezpečnom mieste
- Na čo najviac okien použite slnečnú clonu
- Ideálne je aj použitie interiérového solárneho ventilátora
- Najlepšie odpudzujú slnečné lúče autá so svetlým lakom a okná s certifikovanou ochrannou fóliou

Ani dodržanie všetkých týchto pravidiel však neoprávňuje majiteľa vozidla, aby v ňom nechal dieťa alebo domáce zviera. Situácia, ktorá znamená smrteľné riziko, môže napriek všetkým opatreniam nastať veľmi rýchlo a následky môžu byť fatálne.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 14:55