Zlodeji na ukradnutie alebo odomknutie auta zneužívajú bezkľúčový prístup. Tento prvok nájdeme u mnohých moderných modelov.FOTO: Facebook.com/Profiauto.pl
StoryEditor

Nedajte zlodejom žiadnu šancu. Odborník radí, ako na dovolenke ochrániť auto i veci

12.08.2023, 00:00
Autor:
rperpe
  • Dostatočná ochrana vozidla je povinnosťou každého vodiča či majiteľa vozidla a to nielen počas dovolenky, ale každodenne.
  • Aktuálne už trh ponúka viacero možností, ako si zabezpečiť vozidlo pred odcudzením či vlámaním do jeho útrob.
  • Odborník radí, ktoré sú najúčinnejšie spôsoby a postačia aj pre poisťovňu, a ktoré, naopak, vám v prípade poistnej udalosti nepomôžu.

Letné dovolenkové obdobie už pomaly plynie vo svojej druhej polovici, no stále majú záujemcovia o oddych v zahraničnej i domácej destinácii dostatok času. Dovolenka autom pritom patrí u Slovákov k čoraz obľúbenejším a aj tento rok si ju vyberie množstvo dovolenkárov. A to nielen z cenového hľadiska, no aj časového a zážitkového, kedy už počas cestovania môžete objavovať krásy okolia.

Tempo cesty aj dĺžku pobytu si pritom bez obmedzení určujete vy a okrem oddychu pri vode môže mať takéto cestovanie aj dobrodružný či spoznávací charakter. No faktom tiež je, že vo vychytených destináciách býva často problém s parkovaním, a tak ste nútení vozidlo zaparkovať v priľahlých uličkách či na okraji mesta, kde nemusí byť bezpečnosť práve vysoká. Riziko krádeže alebo vlámania sa do vozidla preto stúpa.

Ako svoje vozidlo zabezpečiť, aby ste ho ochránili, prípadne získali v prípade poistnej udalosti odškodnenie od poisťovne? „Hoci trh ponúka dostatočný výber zabezpečovacích zariadení proti vlámaniu sa do vozidla, nie všetky akceptujú poisťovne ako dostatočné. A už vôbec neuznajú poistné plnenie, ak vám z vozidla odcudzili predmety, ktoré neboli v batožinovom priestore, ale voľne položené vo vozidle,“ upozorňuje Vladimír Guštafik zo spoločnosti Business Lease Slovakia. 

Overené spôsoby

Medzi účinné zabezpečovacie zariadenia chrániace vozidlo pred krádežou patrí napríklad elektronický imobilizér. U väčšiny poisťovní ide o zariadenie postačujúce v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, zhruba okolo 25-tisíc eur, no limit sa môže u jednotlivých poisťovní líšiť.

image

BMW skončilo po nočnom nájazde zlodejov ako nepoužiteľný kus šrotu. Škoda je približne 20-tisíc eur

„V prípade drahších vozidiel môžu poisťovne požadovať dodatočné zabezpečenie vozidla voči krádeži,“ upozorňuje Guštafik. Na výber máte obvykle niekoľko možností, najčastejšie sú to alarm s plávajúcim kódom alebo mechanické zabezpečenie riadiacej páky pevne spojené s karosériou vozidla, prípadne vyhľadávací systém na báze GPS. Zvoliť typ dodatočného zabezpečenia si môžete aj v prípade vozidla na operatívny lízing.

Alarm poskytuje veľmi účinnú a z hľadiska užívania praktickú ochranu. Ten najjednoduchší má vnútorné senzory pohybu a aktivuje sa, ak sa vo vozidle zaznamená pohyb. Zložitejšie alarmy sú vybavené senzormi náklonu alebo pohybu, takže reagujú aj napríklad na samotnú manipuláciu s vozidlom.

„Alarm patrí k najlepším dodatočným zabezpečeniam z hľadiska ceny verzus stupňa ochrany. Výhodou je, že zlodej musí v prípade snahy o krádež rýchlo konať a obvykle vtedy robí aj najviac chýb,“ podotýka odborník. Pomerne účinnými spôsobmi zabezpečenia ochrany sú i vyhľadávacie systémy na báze GPS. „Aj preto, že pre páchateľa je často zložité vôbec zistiť, že sa vo vozidle nachádzajú, nie to ešte ich eliminovať,“ konštatuje Guštafik. Nevýhodou je vyššia vstupná investícia a mesačné poplatky za prenos dát alebo „stráženie“ auta.

Tieto prvky sú na zlodeja krátke

Kým GPS kradnuté auto lokalizujú, vyhľadávacie systémy na báze GSM sú už pomerne neúčinné. Dôvodom je, že rušičky GSM signálu sú dnes legálne bežne dostupné. V prípade tajného vypínača platí, že skúsený zlodej zistí jeho umiestnenie podľa pohybov vodiča pri štartovaní alebo opúšťaní vozidla.

image

Hrozí krádež auta aj vám? Väčšina moderných áut v primitívnom teste úplne pohorela

Súčasne neexistuje príliš veľa miest, kde by sa vypínač dal umiestniť tak, aby skúsený zlodej neodhalil jeho polohu v priebehu niekoľkých minút a zároveň to bolo pre majiteľa každodenne praktické. Takisto páka na volant, ktorá nie je spojené s karosériou vozidla, bola možno kedysi pre zlodejov odstrašujúcou prekážkou, no dnes ju považujú skôr za „okrasu“.

„Ani poisťovne neakceptujú páku na volant pre jej ľahké prekonanie,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Pieskovanie alebo leptanie či iné označovanie skiel môže do určitej miery odradiť zlodejov. Ak by totiž chceli vozidlo následne legalizovať, označené sklá im zvyšujú náklady. Na druhej strane, ak zoberieme do úvahy fakt, že väčšina vozidiel sa kradne na náhradné diely, tento spôsob ochrany je tiež relatívne slabý.

Hoci neexistuje jednoznačná odpoveď, ktorý spôsob ochrany vozidla považujú poisťovne za najúčinnejší, platí, že čím viac druhov zabezpečenia máte, tým ťažšie je vozidlo ukradnúť. Zároveň platí, že ani to najlepšie zabezpečenie nepomôže, ak si ho po opustení vozidla zabudnete aktivovať.

V dnešnej dobe diaľkového ovládania odomykania a zamykania vozidla alebo bezkľúčových systémov je tiež odporúčané si po zamknutí vozidla skontrolovať, či je vozidlo skutočne zamknuté. Zlodeji často používajú rušičky signálu kľúča, čím dosiahnu, že sa vozidlo nezamkne a oni majú nerušený prístup k veciam, ktoré ste vo vozidle omylom nechali.

image

Poradíme, kedy je ideálny čas vyraziť autom na dovolenku. Týmto dňom sa radšej vyhnite

Obdobne, nenechávajte vozidlo na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení bez vyrušenia okoloidúcimi ľudmi. A pamätajte na to, že vozidlo nie je žiadny sejf. Nenechávajte preto v interiéri voľne na očiach drahé veci, ktoré by zlodeja mohli lákať. „Okrem toho, poisťovňa odmietne poistné plnenie, ak dôjde k odcudzeniu vecí, ktoré nie sú pevne spojené s vozidlom alebo odložené v batožinovom priestore,“ dodáva Guštafik.

Ukradli vám auto?

Ak vám napriek zabezpečeniu ukradli vozidlo, bez ohľadu na to, či ide o súkromné, firemné, alebo na operatívny lízing, okamžite treba volať políciu. V prípade, že je vozidlo vaše či služobné v majetku firmy, je potrebné následne čo najskôr kontaktovať poisťovňu a začať proces riešenia poistnej udalosti.

Ten zahŕňa množstvo administratívnych úkonov, od písomného hlásenia poistnej udalosti, cez vyplnenie dotazníka o krádeži, odovzdanie kľúčov a všetkých ovládačov zabezpečovacích zariadení poisťovni, až po odhlásenie vozidla z evidencie a prípadné iné kroky požadované poisťovňou. „V prípade, že vozidlo je na operatívny lízing, je potrebné čo najskôr kontaktovať lízingovú spoločnosť. Tá už všetku administratívu dorieši za klienta,“ dodáva odborník z Business Lease Slovakia.

01 - Modified: 2023-08-10 12:15:00 - Feat.: 1 - Title: Spoznáte automobilové novinky aj bez loga? Mnohé vás v našom kvíze poriadne potrápia 02 - Modified: 2023-08-09 12:10:00 - Feat.: 1 - Title: Kuriozita z Ameriky: vodič zostal uväznený v Tesle po tom, ako sa jej batéria úplne vybila 03 - Modified: 2023-08-09 09:35:00 - Feat.: 1 - Title: Našli ste sa v nich aj vy? Tieto chyby robia motoristi pri servisovaní auta najčastejšie 04 - Modified: 2023-08-07 10:32:03 - Feat.: 1 - Title: Toto je sedem najhlúpejších praktík vodičov na Slovensku. Mnohí riskujú nemalú pokutu 05 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nezruinujú vás nákladmi? Toto sú najdrahšie autá z pohľadu údržby, ukázala štúdia
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 04 - Modified: 2024-04-25 21:11:37 - Feat.: - Title: Europol rozbil zločineckú skupinu, ktorá kradla cenné knihy. Škoda sa pohybuje v miliónoch 05 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 20:52