StoryEditor

Obľúbený Ford dostal poriadne nabitú výbavu. Poteší hneď v niekoľkých smeroch

21.05.2019, 11:05
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Ford Focus Active síce nemá pohon všetkých kolies a ani s tým charakterom SUV to nie je také akútne, na druhú stranu je tu však vyšší podvozok, plastové ochranné prvky a schopnosť jazdiť po šmykľavom povrchu či v ľahkom teréne.

Musíme sa priznať, že po dlhšom čase som flagrantne využil testovacie auto na súkromné rekreačné rodinné účely. To všetko v duchu jeho charakteristiky vyjadrenej prívlastkom Active. Posádka - dvaja dospelí a jedno 8-ročné dieťa, takto si predstavujem takmer typické obsadenie takéhoto auta – možno ešte jedno dieťa, a bolo by to dokonalé.

Dieťa zasadlo do ISOFIX sedačky, ktorú som pohodlne namontoval do dobre prístupných (skoro až obnažených) úchytov. Zaujímal ma najmä výkonný trojvalcový motor 1,5 litrový motor, zaujímali ma jeho nároky na spotrebu, zaujímala ma prejazdnosť v teréne – ak to takto vôbec môžeme nazvať, ale zaujímal ma najmä celkový rodinný komfort pri víkendovom výlete.

​Keďže o novom Forde Focus nepíšeme prvý raz, a už sme ho aj testovali, nepôjdem do úplných detailov predstavenia modelu, skôr si budem všímať špecifiká verzie Active, ktorá ponúka prepojenie dvoch svetov - univerzálne vlastnosti SUV a pôžitok z jazdy v modeli Focus. Úprimne, vynikajúci podvozok sme už ospevovali, s tými vlastnosťami SUV by som nebol taký rozšafný. Predsa len, Focus Active sa k svetu SUV priblížil len približne o čosi vyše troch centimetrov výšky podvozka, tak to nebudem preceňovať.

Dizajnu nového Fordu Focus, ktorý sa mi každým dňom nášho spolužitia viac a viac páčil, určite pomohli aj novotvarované svetlá - v našom prípade voliteľné a nie lacné plne LED diódové s tromi svetelnými segmentmi, ktoré sú veľmi účinné a na pohľad zaujímavé, nech svietia v akomkoľvek režime. Estetický dojem možno ešte viac ako samotnú ochranu zvýšili plastové lemy dookola celej karosérie – čierny plast v našom prípade pekne kontrastoval so svetlou príplatkovou farbou Metropolis White a musím uznať, že spolu s čiernou príplatkovou strechou a zrkadlami takto očividne vystúpili kontúry celej karosérie a Focus Active získal určite na atraktivite, a to aj pri pohľade zozadu, kde ponúka Focus na obdiv svoj bacuľatý zadok.

A 18-palcové kolesá to všetko len doslova podčiarkujú. Inak na pohľad nebudete mať pocit, že je Active vyšší – veď nakoniec ide naozaj len o 30, respektíve 34 milimetrov (vpredu a vzadu). Focus Active však na jazdných vlastnostiach nijako neutrpel, úprimne, to zdvihnutie som pri bežnej jazde nijako nepocítil a stále som mal pri jazde veľmi dobrý pocit z podvozka. Víkendový program ma však zavial aj na myjavské kopanice a pri jazde po typickej poľnej prístupovej ceste s vyjazdenými koľajami, keď s napätím čakáte, či v trávnatom stredovom páse nebude skrytý kameň, som si uvedomil tu miernu istotu, že ak po ceste chodia bežné autá, s Fordom Focus Active máte miernu výškovú rezervu, ktorá zodpovedá svetlej výške 163 milimetrov nenaloženého auta.

Priestor na zadných sedadlách je zodpovedajúci natiahnutému veľkému rázvoru na úrovni 2 700 milimetrov a je ho naozaj dosť. Navyše na podlahe vlastne nie je žiaden tunel – možno len akási vlnka, takže využiteľné je aj stredné sedadlo a aj pohyb v tomto priestore je veľmi pohodlný. Viaceré automobilky opäť vracajú do hry plastové vyskakovacie chrániče dverí – má ich aj Focus Active. Nepochybne užitočná ochrana v stiesnených podmienkach úzkych parkovacích boxov je čisto mechanickou záležitosťou, a tak dáva o sebe vedieť zvučným zahrkotaním pri zatváraní dverí.

Skôr ma mrzel nie práve vydarený projekčný head-up displej, ktorý je súčasťou príplatkovej výbavy. Informácie premieta na plastovú tabličku, ktorá však mení lom svetla – pozdĺžne čiary sa na hranici tabuľka lámali – takže som ho vlastne vypol a nevyužíval.

Motor za tri – ale oveľa lepšie ako dobre

Kým naštartujem, opäť aspoň slovo k čudne orientovanému štartovaciemu tlačidlu pod volantom, ani po týždni som ho nepovažoval za pohodlné. Pri hodnotení maloobjemových trojvalcov väčšinou kritizujeme ani nie tak výkon, ale v prvom rade zvuk a následne vibrácie. Po skúsenosti s motorom EcoBoost 1,5 110 kW svoj negatívny postoj k trojvalcom ak nie zmeniť, tak určite poriadne skorigovať. Zvuk aj rytmus – áno, pri prvom pridaní iný (pre mňa v nízkych otáčkach neprirodzený) sa rýchlo dostane do veľmi kultivovanej hladiny, dokonca prechádza cez celkom vzrušujúce zavrčanie. Navyše motor má výborný záťah, už po priložení nohy na plyn autom až trhne, a pri rovnomernej jazde necítiť žiadne vibrácie, ba mám chuť napísať, že v aute je veľmi príjemná kulisa.

Teraz musím uznať, že Ford má tento trojvalec veľmi dobre zvládnutý a aj samotné naštartovanie nie je sprevádzané typickým zatrasením mokrého psa, ale motor sa roztočí hladko. Vyskúšal som teda aj plné zaťaženia a šliapol som mu poriadne na krk, v podstate som ho až potrápil, a ani pri extrémnom vytočení do najvyšších možných otáčok sa neobjavil žiaden zvuk či iný prejav extrémneho zaťaženia. Rovnako jazda vysokým diaľničným tempom ho očividne neunavovala, isto aj vďaka tomu, že pri 130 km/h točí v podstate veľmi pohodových 2 000 otáčok, čo zodpovedá aj väčším objemom či naftovým motorom. Takže čo skôr počuť je hluk pneumatík v našom prípade zimných či šum svištiaceho vzduchu.

TopSpeed.sk

​Celkovo je auto veľmi dobre odhlučnené. Vybrali sme sa na rodinný výlet a vtedy sa ani je neponáhľam a idem vyslovene defenzívne, inými slovami veľmi prísne podľa predpísaných rýchlostí bez zbytočného predbiehania a náhlenia, a práve v tomto režime je v aute, hoc aj poháňanom trojvalcom, citeľná pohoda. Len chvíľami, keď som potreboval zrýchľovať a dovolil som motoru otáčky povedzme nad 4 000, tak, samozrejme, sa už motor rozhučal. Poviete si, načo vytáčať turbomotor tak vysoko – nuž, pravdupovediac, hoci je krútiaci moment k dispozícii oveľa skôr - maximum 240 Nm už od 1600 otáčok, ak by chcel vodič využiť maximálny výkon, musí si po celé stádo 150 koní chodiť až do oblasti 6000 otáčok. To je však len mimoriadna situácia, ale inak aj vďaka 8-stupňovému automatu stačí na jazdu po diaľnici dospeláckych 2-tisíc otáčok, cestovanie diaľničným tempom je teda veľmi upokojujúce.

Tomuto agregátu by podľa výrobcu malo stačiť priemerne šesť litrov benzínu na sto kilometrov. Na našom kombinovanom okruhu (zhruba sto kilometrov) sme namerali 6,4 a počas môjho víkendového výletu s tromi pasažiermi a ľahkou batožinou, ktorý viedol najmä po diaľniciach, ale aj kopcovitých oblastiach Slovenska, som sa vrátil so sedem litrovou spotrebou.

Aktívna výbavička do života

Najčastejšie som využíval režim Eco a veľmi som ocenil, že ani v tomto režime sa nesnažila nová osemstupňová prispôsobivá prevodovka dusiť motor a držať ho v neprirodzene nízkych otáčkach. Pre bežnú jazdu je asi najvyhovujúcejší režim Normal. V režime Sport motor citeľne ožil a spolu s prevodovkou bol pripravený využívať vyššie otáčky a zároveň vypína štart/stop systém. Focus Acitve ponúka ešte dva špeciálne režimy, určené do nepohody – Slipery a Trail – ale v jarnom období v suchom teréne som ich účinnosť nevedel zodpovedne vyvolať.

Zobral som auto aj do ľahkého terénu, ale mal som pocit, že elektronika zvládala jazdu aj bez zapnutých režimov – isto ak by bol sneh a ľad, s radosťou by som využil umiernený režim určený na šmykľavé povrchy – a v prípade extrémne sypkého povrchu – štrku či piesku – by som asi skôr pre dobrý pocit zapol špeciálny režim Trail, ktorý varuje, že je vypnutá stabilizácia a teda umožňuje preklz kolies, pomocou ktorého sa dá z problémov doslova vyhrabať. Nič to však nenahradí reálny pohon všetkých kolies.

Verzia Active okrem dizajnových úprav a mierne zdvihnutého podvozka prináša aj veľmi slušnú výbavu – len vyberiem z tých hrozienok (je toho samozrejme oveľa viac): 18-palcové disky kolies, HLA – asistent rozjazdu do kopca, My Key – systém nastavenie vybraných funkcií pre jeden z kľúčov – užitočné na zvýšenie bezpečnosti vodiča-začiatočníka, palubný počítač s informačným systémom ECO mode + prístrojový panel s rozmerom 4,2 palca, Pre-Collision Assist – aktívne brzdenie v prípade hroziacej kolízie – znižuje možnosť kolízie s predchádzajúcim autom, chodcom alebo cyklistom.

TopSpeed.sk

​V našom konkrétnom kuse bol navyše okrem iného domontovaný navigačný systém a prémiový audiosystém B&O + systém SYNC s funkciou hlasového ovládania, no úprimne, nastaviť napríklad cieľ cesty do navigácie pomocou hlasových pokynov je celkom slušná fuška. Multifunkčný dotykový farebný informačný displej má veľkosť osem palcov a zobraziť môže aj informácie prostredníctvom pripojenia Android Auto a Apple CarPlay.

Zaujímavé sú pre mňa s príplatkovej výbavy určite ešte predné Full LED svetlomety ako aj ich funkcia automatického prepínania, ale aj adaptívny tempomat, športové predné sedadlá s vyhrievaním či zadná parkovacia kamera. Za sklopný head-up displej by som asi nepriplácal, no i tak sa mi v konečnom dôsledku cena 32 665 eur za takto vybavené auto javí ako celkom primeraná.

A sme doma

Kým vybalíme víkendovú batožinu, musím priznať, že sme všetci členovia posádky zhodnotili cestovanie ako veľmi príjemné s dobrým pocitom na kvalitnom podvozku, ktorý nás ochránil pred nástrahami našich ciest rôznej kvality a nikto z nás ani netušil, že by bol podvozok nejako upravovaný v záujme lepšej prejazdnosti, považujem ho teda za výborne zvládnutý.

Takže celkom na záver už len pohľad pod zadné dvere - batožinový priestor verzie hatchback má pravidelný tvar, jeho objem je skôr štandardných 375 litrov (minirezerva a subwoofer ešte z neho sto litrov ukroja) – kombi je na tom samozrejme výrazne lepšie a ponúka pozoruhodných 608 litrov – a aj to je argument, ktorý hovorí za to, že ak by som volil Ford Focus Active, tak oveľa logickejšie mi príde vo verzii kombi. Tento zásadný rozdiel stojí podľa mňa nie zásadných tisíc eur. Žiaľ, s pohonom všetkých kolies, ktorý by som takémuto auto srdečne doprial, to už také jednoduché nie je.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/testy, menuAlias = testy, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 01:23