Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
12.07.2018, 00:00

K zákuskom, tortám, ale aj na chlieb. Jedlé kvety sú bohaté na vitamíny a antioxidanty

Omámili naše zmysly. Najskôr potešili zrakové bunky, potom čuch a nakoniec aj chuť.

K zákuskom, tortám, ale aj na chlieb. Jedlé kvety sú bohaté na vitamíny a antioxidanty
Zdroj: Dreamstime

Hovoríme o kvetoch, ktoré sú nielen nádherné na pohľad, no sú aj vynikajúce v kuchyni. Či už si ich dáte do kokteilu, zmrzliny alebo nimi ozdobíte tortu, touto jedlou farebnou dekoráciou oživíte každý pokrm.

​Sú bohaté na vitamíny a antioxidanty. A okrem toho, že tieto kvety prežiaria našu obývačku, môžu spestriť – a to doslova – aj našu kuchyňu. Ony nielenže krásne vyzerajú, ale aj skvele chutia. Hodia sa k zákuskom, tortám, ale aj na chlieb. Nie sú totiž len sladké, ako by ste možno očakávali, niektoré chuťou pripomínajú napríklad aj reďkovku.

Farebný skleník

V poľnohospodárskom družstve Flóra v Trenčianskej Teplej nájdete hotovú záplavu kvetov! Približne päťdesiat druhov dekoratívnych rastlín deklarovaných v odbornej literatúre ako jedlé majú nasadených v črepníkoch po celom skleníku. Už 39 rokov sa oň stará Magda Košútová. Kvety každý deň zbierajú, dajú do malých vaničiek, kde ich uzavrú a uskladnia v chladničke jej pracovníčky Veronika a Katarína. V nádobkách ich potom distribuujú ďalej, či už do veľkoskladov, reštaurácií, hotelov alebo aj súkromníkom. „Expedujú sa sólo podľa jednotlivých farieb či druhov alebo ako mix kvetov. Záleží od objednávky,“ rozpráva Katarína a ako kráčame, uvádza nás do tajov pestovania.

Záhradníčky sa na ploche s rozlohou 2 500 štvorcových metrov pri starostlivosti o kvety poriadne nabehajú. Celý proces zahŕňa polievanie, presádzanie, prihnojovanie či trhanie zlých kvietkov. V letných mesiacoch je im poriadne horúco, keď je vonku 30 stupňov, v skleníku je 50. V zime posielajú zásielky na dobierku, v tomto období by už nevedeli zaručiť čerstvosť. Premýšľajú, že v budúcnosti by robili rozvozy. Jedlé ozdoby totiž zaujali mnoho cukrárok, hotelov či cateringových spoločností, niektorí si po ne chodia aj osobne. Obrovský záujem je i zo zahraničia, napríklad z Českej republiky či z Rakúska. „Ľudí vždy informujeme, hovoríme im, akej farby sú kvety, ako vyzerajú, posielame im fotografie a opisujeme chute,“ hovorí Katarína.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.